Pixabay

Zele voert "sneeuwstraten" in waar de sneeuw mag blijven liggen: "Zoals speelstraat, maar dan in de winter"

Kinderen in Zele zullen nog meer dan elders kunnen genieten van de sneeuw. Het gemeentebestuur heeft er de "sneeuwstraat" in het leven geroepen. Dat is zoals een speelstraat: een plek waar kinderen een beetje baas zijn, en de sneeuw mag blijven liggen.

Sneeuw die met pakken uit de hemel valt, en blijft liggen: het is de droom van bijna elk kind. Maar zulke momenten worden steeds schaarser en dus willen ze in Zele die speciale gelegenheden extra beleven. Mensen kunnen er sinds dit jaar vragen om van hun straat een sneeuwstraat te maken. Al kan het niet overal. "Alleen straten die niet zijn opgenomen in het prioritair strooiplan van de gemeente komen in aanmerking", zegt Kim Van Cauteren (N-VA). "Buurtbewoners kunnen vragen om de straat af te sluiten als er sneeuw ligt. Zo kunnen kinderen onbezorgd in de sneeuw spelen." Straten komen ook alleen maar in aanmerking als er geen handelszaak ligt.

Voetpaden wel sneeuwvrij

De partij van Kim Van Cauteren zit in de oppositie in Zele, maar de meerderheid was haar voorstel onmiddellijk genegen en even werden de politieke meningsverschillen opzijgezet om het idee uit te werken. Om kinderen die geen sneeuwspullen hebben een beetje vooruit te helpen, heeft de gemeentelijke uitleendienst zelfs enkele sleeën aangekocht. Toch nog een kleine waarschuwing: zelfs in een sneeuwstraat moeten de voetpaden sneeuwvrij gemaakt worden. Zo hebben de kinderen meteen een taakje ...

Een sneeuwstraat is een vrij nieuw concept. In Oost-Vlaanderen kan je in Eeklo al zo'n sneeuwstraat aanvragen. En ook in West-Vlaanderen zijn er al enkele gemeenten waar het kan. Misschien krijgt Zele nog wel navolging?

kasto80

Meest gelezen