Gelekte Booking.com-gegevens en hoog bezoek in de gevangenis: Iraanse terreurverdachte in Belgische cel blijkt topspion

Assadolah Assadi, een Iraanse diplomaat van wie onze Staatsveiligheid concludeert dat het om een Iraanse spion gaat, blijkt in werkelijkheid een Iraanse topspion te zijn die in heel Europa Iraanse spionnen aanstuurde. Dat blijkt uit nieuwe vertrouwelijke gegevens die journalist Jens Franssen van VRT NWS kon inkijken. Assadi kreeg in zijn cel ook bezoek van zijn oversten, die daarvoor vanuit Teheran zijn overgevlogen. Assadi wordt verdacht van een mislukte bomaanslag op de Iraanse oppositie. Donderdag valt in Antwerpen de uitspraak. 

Assadolah Assadi en drie medestanders, onder wie een Belgisch-Iraans koppel uit Wilrijk, komen donderdag voor de rechter. Het koppel werd twee jaar geleden bij Brussel gearresteerd met een bom in hun koffer. Ze waren op weg naar een massabijeenkomst bij Parijs van de Iraanse oppositie.

Het parket eist 20 jaar voor Assadi voor zijn aandeel in de mislukte aanslag. 

Uit nieuwe documenten blijkt nu dat Assadi, het brein achter de aanslag, niet alleen het Belgisch-Iraanse koppel in ons land aanstuurde, maar in heel Europa veelvuldig contacten heeft gehad. De documenten zijn afkomstig van de Duitse en Nederlandse politiediensten. 

Bekijk hier een Terzake-reportage over de mislukte bomaanslag (en lees verder na de video):

Videospeler inladen...

Groen schriftje levert schat aan bezwarend materiaal

Duitse speurders vonden in de auto van Assadi een groen schrift met zo'n 200 pagina’s. In dat schrift hield Assadi nauwgezet een boekhouding met afschriften en allerlei bonnetjes bij, wellicht om zijn uitgaven en verplaatsingen te verantwoorden aan zijn oversten bij de Iraanse inlichtingendienst. 

Betalingsbewijzen gevonden bij Assadi

Uit die vele bonnetjes valt op te maken dat Assadi de voorbije jaren in verschillende landen grote bedragen cash geld in schijven van enkele duizenden euro’s uitbetaalde. Het gaat daarbij om betalingen van enkele honderden euro's tot verschillende duizenden euro's. Op de bonnetjes staan alleen schuilnamen van de "ontvangers". 

Lijst met adressen waar Assadi verbleef

De speurders vroegen bij grote boekingsplatforms ook de gegevens van Assadi op. Daaruit bleek dat Assadi vaak hotels en slaapplaatsen via Booking.com boekte. Die gegevens werden naast de uitgelezen plaatsgegevens van zijn telefoon gelegd.

Op basis daarvan blijkt dat Assadi de voorbije jaren zeer uitvoerig reisde, af en toe met zijn familie als dekmantel. Opvallend is dat hij heel wat publieke plaatsen opzoekt in kleinere Europese steden. Vaak maakt hij afspraken bij burchten of kastelen. 

Lijsten met boekingen afkomstig van Booking.com, via Nederlandse politie

Dat Assadi als diplomaat reist, is niet ongewoon, maar als diplomaat verbonden aan de ambassade in Wenen is het vreemd dat hij zo veelvuldig naar andere Europese landen reist, waar Iran tenslotte ook ambassades heeft. Wat daarbij opvalt is zijn voorkeur om te verblijven in hotels in kleinere (onopvallender?) steden in Europa. 

De Duitse politie maakte een overzicht van de vele betalingen door Assadi.

Iraans spionnen uit Teheran op bezoek in Belgische gevangenis

Assadi kreeg de voorbije twee jaar heel wat bezoek in de cel. Dat is niet ongewoon, zeker omdat Assadi claimt diplomaat te zijn. Bijna altijd is de Iraanse ambassadeur aanwezig bij die bezoeken, wat het belang van Assadi aantoont. 

Document van de Belgische Staatsveiligheid VSSE

Maar Assadi krijgt ook bezoek van delegaties die helemaal uit Teheran komen overgevlogen. Onze Staatsveiligheid screende die mensen en komt tot de vaststelling dat niet van iedereen in de delegatie kan worden vastgesteld dat ze wel degelijk bij het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken werken.


We kunnen de functie van deze bezoekers niet verifiëren

De Iraanse oppositiegroep “Volksmoedjahedien van Iran”, het doelwit van de mislukte aanslag, zegt dat ze de ware identiteit van die delegatieleden heeft achterhaald. Volgens Shahin Gobadi, de woordvoerder van die Iraanse oppositiegroep "gaat het om topfiguren van de Iraanse geheime dienst, van de afdeling die het buitenlandse netwerk van spionnen runt".

Conclusie Belgische Staatsveiligheid over bezoekers Assadi

Dat zou betekenen dat Assadi in zijn cel bezoek kreeg van zijn oversten, wellicht om instructies te krijgen over het verloop van het proces. Assadi heeft overigens geweigerd ook maar iets te verklaren en bedreigde op een bepaald moment de Belgische speurders.

Volgens Shahin Gobadi is één van die bezoekers, Reza Lotfi, een topfiguur van de Iraanse Inlichtingendienst. "Hij is verantwoordelijk voor het netwerk van Iraanse spionnen dat opereert vanuit Iraanse ambassades", aldus Gobadi. "De nauwe betrokkenheid van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken toont aan dat ook Javad Zarif, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, direct betrokken is bij terrorisme."

Om het onderzoek niet in gevaar te brengen, is beslist sommige details van het dossier niet te publiceren. 

Meest gelezen