Grenscontroles en gesloten winkels in Maasmechelen om mogelijke relschoppers tegen te houden: "Op het ergste voorbereid"

In Maasmechelen gaat de politie grenscontroles doen om te vermijden dat Nederlandse relschoppers naar hier komen. Aan handelaars werd al gevraagd om hun winkels te sluiten en uitstalramen leeg te maken. Die maatregelen worden genomen omdat jongeren op sociale media hadden opgeroepen om in opstand te komen tegen de coronamaatregelen.

Komen er in Maasmechelen straks of morgen relschoppers op straat of niet? Dat is een vraag die erg leeft in de gemeente, zeker bij handelaars maar ook bij inwoners. De lokale en federale politie hebben in elk geval al voorzorgsmaatregelen genomen. In een aantal straten gaan winkels dicht of hebben handelaars hun uitstalramen leeggemaakt. Om te vermijden dat relschoppers vanuit Nederland naar hier komen, zijn er ook controles aan de grens. 

"Los van het feit dat we natuurlijk hopen dat er niets zal gebeuren en dat mensen tot inzicht zijn gekomen, zijn we zo toch voorbereid op het ergste", vertelt burgemeester Raf Terwingen (CD&V) van Maasmechelen. "Ook de federale politie staat klaar om eventuele oproer in de kiem te smoren", zegt hij.

We proberen auto's die hier niet moeten zijn terug te sturen

Burgemeester Raf Terwingen

"We kijken natuurlijk ook naar Nederland", gaat de bugemeester verder. "Aan de grensovergangen wordt gecontroleerd of er mensen zijn die naar Maasmechelen komen voor iets anders dan kleine boodschappen. Er zal alleszins geprobeerd worden om die auto's terug te sturen."

Gisteren zijn nog eens twee jongeren gearresteerd die via sociale media tot rellen hadden opgeroepen. De jongen die de brandbom in Maasmechelen gooide, zit intussen in een gesloten instelling. 

Meest gelezen