Foto: Belga

Commotie rond nieuwe Antwerpse politiecombi omdat korps zonder overleg gele vlakken introduceerde

Het kabinet van Annelies Verlinden (CD&V), de minister van Binnenlandse Zaken, onderzoekt of de nieuwe combi's van de Antwerpse politie effectief de weg op mogen. De Antwerpse politie stelde deze week haar nieuwe combi's voor, met een opvallend ruitjespatroon in geel en blauw, maar het kabinet van Binnenlandse Zaken wist van niets. 

Eerder deze week stelde de Antwerpse politie veertig nieuwe combi's voor. Opvallend was het zogenoemde Battenburgpatroon: een opvallend ruitjespatroon, met gele en blauwe vlakken. Aankoopprijs: 86.000 euro per combi. Maar of de combi's effectief de baan op mogen, is dus nog niet helemaal zeker. Niet omdat ze niet veilig zouden zijn, maar wel omdat de juiste procedure niet gevolgd zou zijn. 

Herkenbaarheid en uniformiteit bij politiewagens zijn belangrijk voor de veiligheid

Kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V)

"Herkenbaarheid en uniformiteit bij de uniformen en wagens van de politie zijn belangrijk voor de werking van de politie en dus voor de veiligheid van iedereen. Daarom zijn er binnen de politie afspraken gemaakt over logo’s, kleuren, enzovoort", klinkt het bij het kabinet. Lokale accenten mogen volgens hen wel, maar dan moet dat besproken worden, en het kabinet van de minister wist in dit geval van niets. Het kabinet zal nu bekijken of de juiste procedure is gevolgd.

Onze combi blijft heel herkenbaar als politievoertuig

Wouter Bruyns van Politiezone Antwerpen

Wouter Bruyns van de Antwerpse politie ziet het probleem niet. "We zijn vanuit een standaardmodel vertrokken zoals omschreven in de federale regelgeving. We hebben daar inderdaad het Battenburgpatroon aan toegevoegd, maar de combi blijft heel herkenbaar als politievoertuig. Zo blijft de motorkap bijvoorbeeld wit, en staat achteraan duidelijk het woord "politie". Heel herkenbaar dus."

Ook het Antwerpse stadsbestuur ziet geen graten in de nieuwe combi.  "Net zoals bij het gebruik van fluogeel voor de uniformen draagt het Battenburgpatroon bij tot de zichtbaarheid en herkenbaarheid van onze politie. Dat komt de veiligheid en het welzijn van alle Antwerpenaren ten goede", aldus Johan Vermant, woordvoerder van burgemeester Bart De Wever (N-VA). "Ambulances en sommige voertuigen van de brandweer en de civiele bescherming zijn hier ook mee uitgerust, dus het zou volstrekt onlogisch zijn dat men het verkeersveiliger maken van politievoertuigen tegengaat."

Meest gelezen