Foto: Radio 2

Lierse chefs geven online kookles: "Je kan masterchef worden achter je eigen fornuis"

Nu de restaurants al lange tijd gesloten zijn, kwam een groep jonge ondernemers uit Lier op het idee om te starten met online kooklessen. De online school heet "Keukenlokaal", en elke maand passeert een andere chef de revue. Nils Proost van restaurant Petit Cuistot in Lier mag in februari de spits afbijten met een valentijnsmenu. "Het zijn makkelijke gerechten à la Jeroen Meus."

"Nu de horeca al een tijd gesloten is, wilden we onze lokale chefs in de kijker te zetten", zegt Kirsten Mertes van JCI Lier, een groep jonge ondernemers die het initiatief nam voor "Keukenlokaal". "Dat is een digitale school waarin we elke maand enkele video's op de mensen loslaten. Mensen thuis krijgen dan het gevoel mee in de keuken van de chef te staan, mee te roeren in zijn potten. Je kan masterchef worden achter je eigen fornuis" Elke maand is een andere chef aan de beurt.

Mensen thuis krijgen het gevoel mee in de keuken van de chef te staan, mee in zijn potten te roeren

Kirsten Mertes, JCI Lier

De eerste chef in het rijtje is Nils Proost van Petit Cuistot in Lier, die een valentijnsmenu heeft samengesteld. "Ik heb niet gekozen voor ingewikkelde gerechten, wel voor dagelijkse kost à la Jeroen Meus die makkelijk thuis klaar te maken is", legt Nils Proost uit. "Als aperitiefsnacks zijn het zelfgemaakte chips van aardpeer en pastinaak, en een dip met geroosterde zoete aardappel en geitenkaas. Het hoofdgerecht is oosterse waterzooi met citroengras, gember, chili, koriander en skrei, da's winterkabeljauw."

Keukengeheim

Tot slot geeft Proost nog een keukengeheimpje prijs, iets wat hij ook geregeld zal doen in de filmpjes. "De meeste mensen gebruiken een mes om de schil van gember te snijden maar eigenlijk gaat dat makkelijker met een lepel. Dat was voor mij een eureka-moment", lacht hij. 

Ook de chefs van Stadsbistro Salto!, bistro Het Looks, Bar ’t Kafaat, restaurant De Poorten en Bar Vest doen mee. Wie de chefs aan het werk wil zien op "Keukenlokaal", betaalt 2 euro per maand. Elke maand is er ook een video-event op Facebook: een live kookdemonstratie en een vragenrondje met de chef van die maand. Keukenlokaal loopt alvast tot de zomer.

Meest gelezen