De Maas in Herbricht (Lanaken) staat erg hoog
foto: Radio 2

Limburgse rivieren staan erg hoog door hevige regenval en smeltwater

Door de vele regen van de afgelopen dagen staat het water in enkele Limburgse rivieren zoals de Demer en de Maas heel hoog. Gelukkig is het nog niet zo erg als in 1993, toen er zware overstromingen waren in onze provincie.

De afgelopen dagen heeft het al veel geregend in onze provincie en ook de komende dagen zal dat zo blijven. Het einde van het water is dus nog niet in zicht. Ook het smeltwater van Wallonië en Frankrijk komt onze kant uit. De situatie blijft dus precair, volgens weerman Frank Deboosere. En dat zien we ook aan de Limburgse rivieren die nu opvallend hoger staan dan anders.

In Herbricht (Lanaken) staat het water momenteel heel breed. In het verleden waren er al heel vaak overstromingen in de gemeente. Maar de laatste winters is het er droog. De winterbeddingen hebben hun werk gedaan. Cafébaas Rudi Smeets woont al 57 jaar in de gemeente. In al die jaren heeft hij 20 overstromingen meegemaakt. “5 binnenshuis en 15 buitenshuis”, vertelt hij. “De ergste was met Kerstmis in 1993. In huis stond het water toen 67 centimeter hoog en in het café 54 centimeter, want dat ligt wat hoger. We zijn toen na een aantal dagen geëvacueerd omdat we zonder water, elektriciteit en verwarming zaten.”

(lees verder onder de foto)

Rudi Smeets uit Herbricht is er nog gerust in
foto: Radio 2

Tien jaar geleden was de laatste overstroming

Cafébaas Rudi Smeets

10 à 15 jaar geleden zijn ze in Herbricht gestart met een Grensmaasproject. Dat werd enkele jaren geleden afgerond en daardoor kan de Maas perfect uitdeinen. "Tien jaar geleden was de laatste overstroming. Sindsdien hebben we er geen meer gehad. We zijn niet bang, want verwachten ook geen overstromingen meer", besluit de cafébaas.

Meest gelezen