AFP or licensors

Liveblog - Groen licht voor vaccin AstraZeneca, Beke: "Snel advies Gezondheidsraad over inzet bij 65-plussers" 

Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA heeft het vaccin van AstraZeneca/Oxford goedgekeurd voor gebruik op de Europese markt. Verrassend genoeg ook voor 65-plussers, daar was de afgelopen dagen nochtans veel om te doen. Eerder vandaag meldde Johnson & Johnson dat hun vaccin met één dosis een effectiviteit haalt van 66 procent. Volg alle nieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

AstraZeneca voor 65-plussers in Vlaanderen? "Hoge Gezondheidsraad moet daarover uitspraak doen", zegt minister Beke

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke vindt de Europese goedkeuring van het AstraZeneca-vaccin positief nieuws voor de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. Over de discussie over de inzet van het vaccin bij 65-plussers moet de Hoge Gezondheidsraad en de werkgroep vaccinatie zich nu zo snel mogelijk buigen.

"We hebben meteen aan onze Hoge Gezondheidsraad en onze taskforce gevraagd om op basis van deze goedkeuring te kijken of we onze vaccinatiestrategie kunnen aanhouden. Het is nu vooral de vraag, wat dat betekent voor onze 65-plussers. Het Europees Geneesmiddelenagentschap schuift het gebruik door naar de lidstaten. Ik hoop dat er snel een uitspraak komt op basis van het achterliggende wetenschappelijke rapport", zegt Beke in "Terzake".

Beke benadrukt nogmaals dat we vandaag op voorsprong zitten ten opzichte van het oorspronkelijke vaccinatieschema. "We zitten voor op het schema omdat we zes dosissen uit een flacon Pfizer hebben kunnen halen. Daardoor hebben we 10.000 extra zorgmedewerkers kunnen vaccineren. We hadden oorspronkelijk pas gepland om in februari in ziekenhuizen te starten, maar daar zitten we ook voor op het schema."

De minister begrijpt de frustratie van veel mensen over de bijgestelde leveringen. "De mensen horen dat het sneller kan gaan en daarna horen ze enkele dagen nadien dat het niet mogelijk is omdat er minder vaccins geleverd kunnen worden. Ik denk dat veel mensen er begrip voor hebben dat we afhankelijk zijn van de levering. We gaan dat week per week bekijken", zegt Beke.

Videospeler inladen...

Verrassend: groen licht over de hele lijn voor AstraZeneca-vaccin

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft het licht op groen gezet voor het gebruik van het AstraZeneca-vaccin dat ontwikkeld is aan de universiteit van Oxford. Dat meldt het EMA in een persbericht. Verrassend genoeg wordt het goedgekeurd zonder bijkomende voorwaarden, nochtans was er de laatste dagen veel te doen over de werkzaamheid voor 65-plussers.

Het EMA geeft toe dat de doeltreffendheid bij die groep nog niet uit de studies bleek, maar verwacht wel een zekere bescherming "gezien in deze leeftijdsgroep een immuunreactie is gezien en op basis van ervaringen met andere vaccins". Bovendien is er volgens het EMA betrouwbare informatie waaruit blijkt dat het vaccin veilig is voor die leeftijdsgroep. De Europese Commissie moet het advies van het EMA nog bekrachtigen.

Lees meer in dit artikel:

Slechts 45 besmettingen bij wijkbrede testing in Antwerpen

Bij de wijkbrede testing in Antwerpen zijn slechts 45 bijkomende besmettingen vastgesteld, waarvan 6 met de Britse variant. Dat heeft het stadsbestuur vrijdagavond bekendgemaakt. Het gaat om de resultaten van 1.527 bewoners, niet die van 800 leerlingen en leerkrachten van scholen uit de buurt.

De testronde van twee wijken uit de postcode 2018 kwam er omdat de incidentie van COVID-gevallen er tot vier keer hoger lag dan elders in de stad. Die positieve gevallen moesten zich uiteraard niet meer opnieuw laten testen deze week. Uiteindelijk werden er nog 45 besmettingen vastgesteld. Het percentage besmettingen ligt daarmee op 2,95 procent, wat wel nog steeds dubbel zo hoog is als het stedelijk gemiddelde.

"Dit cijfer ligt lager dan de incidentiegraad die aanleiding gaf tot de brede testing", stelt schepen voor Gezondheidszorg Fons Duchateau (N-VA). "Deze resultaten zijn geen reden tot paniek. Maar verder onderzoek via contact tracing en het strikt naleven van de maatregelen zijn nu prioritair. In samenwerking met Hatzoloh willen we de getroffen gezinnen in de Joodse gemeenschap nu begeleiden."

Epidemioloog Pierre Van Damme: "Snel duidelijkheid scheppen over inzetbaarheid AstraZeneca"

De Hoge Gezondheidsraad en de werkgroep vaccinatie gaan zo snel mogelijk samenkomen om te beslissen op welke manier het vaccin AstraZeneca zal ingezet worden in België. Er is veel discussie over de werkzaamheid bij 65-plussers. 

"Uit de gegevens die nu beschikbaar zijn over AstraZeneca hebben we nog geen volledige duidelijkheid over de werkzaamheid. Europa gaat binnen de 48 uur het volledige dossier vrijgeven. Europa zegt dat het vaccin ingezet mag worden vanaf de leeftijd van 18 jaar, maar Europa geeft ook toe dat de gegevens over de werking in de leeftijdsgroep ouder dan 55 jaar zijn beperkt. Ze schuiven het een beetje door naar de 27 lidstaten", legt Van Damme uit.

"De Hoge Gezondheidsraad gaat daarover een advies geven aan de taskforce in België en de taskforce gaat dan kijken hoe het vaccin past in de vaccinatiestrategie. Ik denk dat daar niet veel tijd over heen zal gaan. We gaan dit weekend al afspreken om daar snel duidelijkheid over te scheppen."

Pierre Van Damme blijft optimistisch over de vaccinatiecampagne. "We gaan waarschijnlijk in een latere fase veel meer kunnen vaccineren. In april of mei kunnen we misschien een paar miljoen mensen per maand vaccineren. We zijn daar logistiek klaar voor. Dat geeft de jongeren perspectief."

Videospeler inladen...

CD&V-voorzitter Joachim Coens: “Geef jongeren eerst versoepelingen, na de vaccinatie van ouderen”

CD&V-voorzitter Joachim Coens wil dat jongeren als eersten in aanmerking komen voor versoepelingen van de coronamaatregelen, zodra alle ouderen en kwetsbare groepen een coronavaccin hebben gekregen. Dat zei hij in "De afspraak op vrijdag" op Canvas. Zijn zoon Felix, 18 jaar en eerstejaarsstudent, schreef vorige week een opiniestuk waarin hij beschreef hoe moeilijk jongeren het hebben zonder perspectief en hoe eenzaam ze door alle coronamaatregelen zijn.

Lees het volledige artikel hier:

Nog geen nieuwe lockdown in Frankrijk, wel bijkomende verstrengingen

In Frankrijk heeft premier Jean Castex nieuwe maatregelen bekendgemaakt om de snelle verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Vooral de circulatie van de Britse en de Zuid-Afrikaanse virusvariant vormen een ernstig risico en baren ook de Franse overheid zorgen. Een nieuwe totale lockdown komt er voorlopig niet. Wel komen er bovenop de algemene avondklok vanaf 18 uur die vorige week werd ingevoerd, nog bijkomende beperkingen.

Zo zal Frankrijk de grenzen nog strenger bewaken. Voor landen buiten de EU gaan de grenzen vanaf zondag dicht. Reizigers binnen de EU zullen een negatieve coronatest moeten voorleggen. Nog vanaf zondag gaan niet-essentiële winkelcentra dicht. Supermarkten moeten het aantal klanten dat tegelijk in de winkel is inperken. Thuiswerk moet nog worden opgedreven.   

“We zullen er alles aan doen om een nieuwe lockdown te vermijden”, zegt Castex. “De komende dagen worden cruciaal.”

WHO noemt Europese regeling voor export coronavaccins "erg zorgwekkend"

De EU-regeling die het mogelijk maakt om de export van coronavaccins te blokkeren, krijgt vrijdag felle kritiek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). "Dat is een erg zorgwekkende trend", zo is vrijdag in Genève verklaard door Mariangela Simao, die bij de WHO verantwoordelijk is voor de toegang tot medicijnen en vaccins.

De Europese Commissie keurde vrijdag een "transparantiemechanisme" voor de export van coronavaccins goed. Farmabedrijven die met de Europese Unie een aankoopovereenkomst voor de leveringen van een coronavaccin hebben afgesloten, zullen voortaan expliciete toestemming moeten vragen als ze dat vaccin ook naar landen buiten de Unie willen exporteren. Het mechanisme zal zeker tot eind maart van kracht blijven.

De doorgaans erg diplomatische WHO reageert vrijdag kritisch op de Europese beslissing. "Dit is niet bevorderlijk voor de volksgezondheid" en voor de strijd tegen het coronavirus, zegt Simao. Ze wijst erop dat de bestanddelen van de vaccins vaak afkomstig zijn van verschillende landen. Belemmeringen van de export kunnen dus nadelig uitpakken voor alle landen.

Ook WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus pleit voor een eerlijkere verdeling van de vaccins. "Vaccin-nationalisme dient op korte termijn misschien de politieke doelstellingen, maar het is kortzichtig", zo stelt hij. "Wanneer een dorp in brand staat, dan heeft het geen zin dat een kleine groep alle brandblusapparaten oppot om het eigen huis te beschermen. De brand zal sneller geblust zijn wanneer iedereen een brandblusapparaat heeft en als er wordt samengewerkt."

Europese Commissie keurt gebruik vaccin AstraZeneca goed

De Europese Commissie keurt het gebruik van het AstraZeneca-coronavaccin goed, enkele uren nadat het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) een voorwaardelijke vergunning had toegekend. Dat heeft commissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides aangekondigd.

"Het AstraZeneca-vaccin voor COVID-19 is geautoriseerd door de commissie. We werken de klok rond om te zorgen dat het vaccin zo snel mogelijk voor de bevolking beschikbaar is", tweette Kyriakides.

Het vaccin van het Brits-Zweedse bedrijf AstraZeneca en de universiteit van Oxford is het derde coronavaccin dat door de EU werd goedgekeurd, na dat van Pfizer/BioNTech en Moderna.

De Europese goedkeuring komt er na spanningen over vertragingen bij de levering van de dosissen. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen herhaalde op Twitter haar vraag om de vaccins op tijd te leveren. "Ik verwacht dat het bedrijf de 400 miljoen dosissen levert zoals afgesproken. We blijven er alles aan doen om vaccins te verzekeren voor de Europeanen, onze buren en onze partners overal ter wereld."

Mobiele testteams vanaf maandag inzetbaar in elke Vlaamse provincie

Bij uitbraken van COVID-19 in organisaties of buurten moet het mogelijk zijn om na een risico-inschatting snel en breed te testen. Mobiele testteams maken dat mogelijk als dat via de gewone testcentra niet georganiseerd kan worden. Vanaf maandag 1 februari is er in elke Vlaamse provincie zo een mobiel testteam inzetbaar, meldt het agentschap Zorg & Gezondheid vrijdagavond.

In de huidige epidemiologische situatie leeft het risico op een derde golf, mede door het toenemende aantal besmettingen met varianten van het COVID-19-virus die besmettelijker blijken te zijn.

"Dat maakt het noodzakelijk om bij besmettingen in bijvoorbeeld scholen, bedrijven, residentiële (zorg)voozieningen of wijken het clusteronderzoek te kunnen doen met snelle en grootschalige testrondes", legt Joris Moonens van Zorg & Gezondheid uit. "Zo een testronde kan een zware belasting beteken voor de medisch verantwoordelijken en de testcentra in de regio. Een mobiel testteam kan dan een oplossing bieden."

In elke Vlaamse provincie zal vanaf volgende week zo een testteam inzetbaar zijn. In de provincie Antwerpen was al een mobiel testteam van het UZ Antwerpen uitgerust en inzetbaar. De voorbije weken werd het team ingezet voor verschillende grote testrondes in scholen, ook buiten de provincie Antwerpen. Het testteam van UZAntwerpen is intussen uitgebreid om ook de provincie Limburg te bestrijken.

Foto: testcampagne op school in Edegem

Nederlandse politie organiseert "lockdownvermaak" voor jongeren

De Nederlandse politie wil met verschillende onlineactiviteiten vermaak gaan bieden voor jongeren tijdens de lockdown- en avondklokperiode. Samen met gemeenten en jeugdinstellingen organiseert de politie interactieve livestreams en entertainment, zoals gamewedstrijden, workshops en masterclasses van bekende dj's, beautytips, een latenightshow met bekende influencers en ook: chatten met agenten.

Elke dag is er een ander programma, onder de noemer U-NIGHT. Het is gericht op jongeren van van 12 tot 25 jaar. Projectleider Roel van de Groes: "We willen jongeren een leuk alternatief bieden om de lockdown door te komen. Met voor veel jongeren favoriete bezigheden, zoals gamen, muziek en beauty. Dat is juist in deze periode van groot belang."

"Het livestreamprogramma voor de komende weken is bedoeld om verbinding met jongeren te houden in deze ingewikkelde tijd", aldus Van de Groes. "Wij zien als politie dat het veel lastiger is geworden om in contact te zijn met de mensen in de wijk. En dat is juist een heel belangrijk element van ons werk."

Meest gelezen