Italiaanse president stelt informateur aan die moet proberen ontslagnemende coalitie te lijmen

Na een overlegronde van drie dagen heeft de Italiaanse president Sergio Mattarella parlementsvoorzitter Roberto Fico van de Vijfsterrenbeweging aangewezen als informateur. Hij wordt het veld ingestuurd om te zien of de ontslagnemende coalitie alsnog nieuw leven kan worden ingeblazen. 

"Italië moet zo snel mogelijk een nieuwe regering hebben om de gezondheidscrisis en de economische en sociale nood het hoofd te bieden", zegt de Italiaanse president. Hij geeft Roberto Fico vier dagen, uiterlijk tot dinsdag, om te bemiddelen en na te gaan wat mogelijk is.

De regering van Giuseppe Conte had geen meerderheid meer nadat de kleine partij Italia Viva van ex-premier Matteo Renzi haar steun had ingetrokken. Conte overleefde nog wel een vertrouwensstemming in Kamer en Senaat, en even zag het er naar uit dat zijn regering een doorstart kon maken dankzij wat steun van liberale of centrumpartijen. 

Maar dat bleek toch niet te lukken, waarna Conte alsnog het ontslag van zijn regering aanbood. President Sergio Mattarella startte daarop een consultatieronde met de leden van de belangrijkste partijen om te kijken hoe de crisis kan worden opgelost.  

Na drie dagen van consultaties zegt de president goede hoop te hebben dat de ontslagnemende coalitie nieuw leven kan worden ingeblazen. De Vijfsterrenbeweging heeft aangegeven bereid te zijn om opnieuw te praten met de partij van gewezen premier Matteo Renzo. Die had de regeringscrisis veroorzaakt na een dispuut over de manier waarop Conte de economische crisis in Italië wou aanpakken, meer bepaald het spenderen van de 200 miljard euro die Italië daartoe van de Europese Unie krijgt.

Meest gelezen