Radio 2

Natuurpunt redt beverburcht in Floordambos: "Hopen dat de bever niet gevlucht is"

De mensen van Natuurpunt hebben op het nippertje een beverburcht kunnen redden in het Floordambos in Steenokkerzeel. De burcht dreigde vernield te worden bij onderhoudswerken aan de oevers van het Vogelzangbekken.

"Het was even alle hens aan dek toen we hoorden van de werkzaamheden aan de oevers van het bekken", vertelt Daniel Poesmans van de lokale afdeling van Natuurpunt. "De oevers van het bekken werden geruimd in opdracht van de gemeente en de luchthaven. Maar blijkbaar was men vergeten dat daar ook een beverburcht ligt."

Beschermde diersoort

“De bever is een Europees beschermde diersoort, ook zijn burchten en dammen. Men mag er in principe niet aankomen of het dier verstoren. Vlaanderen heeft de verantwoordelijkheid om op zijn grondgebied een gunstige staat van instandhouding te realiseren. Zo kan de bever genieten van zijn rust", aldus Poesmans. 

Bijna fout

Maar de afgelopen week liep het dus bijna fout af. “Er zijn in het kader van  essentieel onderhoud werken uitgevoerd", verduidelijkt Daniel Poesmans. "De oevers van het Vogelzangbekken moesten hiervoor geruimd worden, een klus in opdracht van luchthavenuitbater BAC en de gemeente. Maar blijkbaar was niet iedereen op de hoogte van de aanwezigheid van de bever. Vooral ook om zijn rust te vrijwaren, zijn we tot nu discreet gebleven over zijn aanwezigheid.”

Om de rust van de bever niet te verstoren, waren we tot nu discreet gebleven over zijn aanwezigheid.
Daniel Poesmans, Natuurpunt

Verjaagd of niet?

Na enkele telefoontjes werden de werkzaamheden in extremis bijgestuurd. "Er is afgesproken om de takkenstapel in de zandvang niet aan te raken en op die plaats ook geen ruimingswerken meer uit te voeren", legt Poesmans uit. "We hopen nu dat de werkzaamheden in de onmiddellijke omgeving de bever niet verjaagd hebben en dat hij het Vogelzangbekken als vast verblijf wil behouden. Voor Steenokkerzeel, de bewoners en de wandelaars zou dat mooi zijn", besluit Poesmans.

Meest gelezen