Hogere tarieven voor openbaar vervoer en GAS-boetes voor lichte snelheidsovertredingen: dit verandert er op 1 februari

Een nieuwe maand en ook op 1 februari veranderen er enkele zaken. Van hogere tarieven voor het openbaar vervoer tot GAS-boetes voor lichte snelheidsovertredingen. We lijsten de belangrijkste nieuwigheden voor u op in dit overzicht. 

Hogere tarieven voor NMBS en De Lijn

Zoals ieder jaar verhogen vervoersmaatschappijen NMBS en De Lijn op 1 februari hun tarieven. 

Bij De Lijn worden onder andere het m-ticket en de tienritten m-card duurder. De prijs van het m-ticket, dat je koopt via de app of de website van De Lijn, stijgt van 1,80 euro naar 2 euro. De tienritten m-card, ook verkrijgbaar via de app of de website, wordt 16 euro in plaats van 15 euro. Ook verschillende abonnementen, de Omnipassen (24-65 jaar en 65+) en de Buzzy Pazz 6-11 jaar, worden duurder. Raadpleeg al de tariefwijzigingen hier.  

Bij NMBS worden de abonnementen ongeveer 2 procent duurder en ook de standaardtickets stijgen 0,65 procent in prijs. Forsere prijsstijgingen zijn er bij de speciale Youth Holidays-passen, waarmee jongeren tot 26 jaar tijdens de schoolvakanties onbeperkt met de trein kunnen reizen. Vanaf 1 februari betaal je daarvoor 18 euro voor één week of 29 euro voor één maand. Ook voor rittenkaarten stijgt de prijs, maar dat kan je omzeilen door die tickets online te kopen in plaats van op papier. 

De prijzen van losse tickets voor senioren (7,20 euro heen-en-terug), jongeren (6,60 euro) en om de fiets mee te nemen (4 euro) blijven ongewijzigd. 

GAS-boetes voor lichte snelheidsovertredingen

De Vlaamse steden en gemeenten krijgen vanaf vandaag de mogelijkheid om GAS-boetes uit te schrijven voor lichte snelheidsovertredingen in zones 30 en 50

Er zijn enkele voorwaarden aan verbonden. Zo kunnen de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS-boetes) enkel in zones met maximale snelheid van 30 of 50 kilometer per uur, en de bestuurder mag maximaal 20 kilometer per uur te snel gereden hebben. Daarnaast moeten de snelheidsovertredingen worden vastgesteld door een automatisch toestel dat gefinancierd is door de overheid. De steden en gemeenten die er gebruik van willen maken, moeten ook hun GAS-boetereglement aanpassen.

Meer gezinnen recht op laagste elektriciteits- en gastarief

Vanaf 1 februari hebben veel meer gezinnen recht op het sociaal tarief voor gas en elektriciteit, het laagste tarief op de markt.

Tot nu toe hebben 450.000 gezinnen voor elektriciteit en 270.000 gezinnen voor gas recht op het sociaal tarief. De regering breidt die doelgroep nu uit naar iedereen die recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming. Dat zijn ongeveer 447.000 extra gezinnen. De uitbreiding zou onder meer eenoudergezinnen en alleenstaanden ten goede komen.

1 ticket voor openbaar vervoer Brussel

Vanaf 1 februari kan je met één ticket gebruikmaken van het openbaar vervoer in Brussel en de omliggende gemeenten. Zo'n Brupass XL-ticket kost 3 euro voor één rit en 20 euro voor een tienrittenkaart. Er zijn ook abonnementsformules.

De tickets zijn geldig bij de verschillende openbaarvervoer­maatschappijen (NMBS, De Lijn, MIVB en TEC) in Brussel en een zone van 11,5 kilometer rond het hoofdstedelijk gewest. Alleen voor ritten van en naar Brussels Airport is er nog een speciaal tarief.

Er bestonden al tickets voor de verschillende openbaarvervoer­maatschappijen (MTB- en Jump-tickets), maar die waren alleen geldig binnen het Brussels gewest. Deze formule krijgt voortaan de naam Brupass, en kost 2,4 euro voor een rit, 7,5 euro voor een dag of 15 euro voor tien ritten. Ook hier zijn er abonnementsformules.

De meeste Brupass- en Brupass XL-tickets worden door al de verschillende operatoren verkocht. Alleen zal De Lijn de Brupass XL voor één rit en tien ritten niet verkopen, en kan je voor het schoolabonnement alleen terecht bij de MIVB.

Ten vroegste begin 2022 zullen er ook digitale versies van deze producten zijn.

Meest gelezen