2018 Invision

Emmy-, Tony- en Oscarwinnares Cicely Tyson overleden

De Amerikaanse actrice Cicely Tyson, bekend van films als "Fried green tomatoes", "The help" en de televisiereeks "Roots" is overleden. Dat laat haar manager weten. Tyson werd 96 jaar.

Cicely Tyson werd in New York geboren en werkte aanvankelijk als fotomodel. In de jaren 60 was ze de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die een hoofdrol speelde in een televisieserie. In de dramareeks "East Side/West Side" vertolkte ze een secretaresse. Tijdens haar carrière heeft ze altijd geweigerd om onderdanige rollen te spelen.

Tyson werd in 1973 genomineerd voor een Oscar voor haar rol in de dramafilm "Sounder". Toen greep ze naast de prijs, maar in 2018 werd ze geëerd met een ere-Oscar voor haar hele carrière (zie foto boven). 

Twee jaar eerder kreeg ze een Medal of Freedom,  de hoogste onderscheiding voor burgers in de VS, uit de handen van toenmalig president  Barack Obama. 

Prijzen

Naast haar ere-Oscar won Tyson tal van andere prijzen, waaronder verschillende Emmy-awards. Dat was onder meer voor haar rol in "The autobiography of miss Jane Pittman", waarin ze een voormalige slavin speelt die op haar leven terugblikt. 

Voor haar werk in het theaterstuk "The trip to Bountiful" won ze in 2013 een felbegeerde Tony-award. In datzelfde jaar bracht de New York Times naar buiten dat Tyson 9 jaar ouder was dan eerder werd aangenomen. De krant wist dat Tyson in 1924 geboren was. 

In de jaren 80 was Tyson 6,5 jaar getrouwd met jazzlegende Miles Davis. Hun huwelijk strandde in 1988, drie jaar voor de dood van de trompettist.

Meest gelezen