Lokale Politie Brugge

Ook West-Vlaamse politiezones zetten zich schrap voor eventuele rellen dit weekend

Ook in West-Vlaanderen zet een aantal politiezones zich schrap voor eventuele rellen dit weekend. Op sociale media is opgeroepen om, net zoals in Nederland, rel te schoppen, als reactie tegen de coronamaatregelen. In Roeselare en Brugge zal de politie extra waakzaam zijn en agenten in Kortrijk krijgen versterking van de federale politie. Ook in Menen houden ze een oogje in het zeil.

In Roeselare en Brugge lijkt er niet meteen iets gepland, maar toch zullen agenten een extra oogje in het zeil houden. In Oostende zal er sowieso meer politie aanwezig zijn door het WK Veldrijden. In Kortrijk zijn er wel aanwijzingen dat onruststokers iets van plan zijn. 

"Hoe dom is dat", reageert burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) ontzet. "Dat is echt een slag in het gezicht van de mensen die al maanden hun best doen om de maatregelen te volgen. De relschoppers zijn er gewoon op uit om zaken te vernielen en amok te maken. Dat maakt mij echt boos. Ze zouden hun energie beter steken in nuttige bezigheden, zoals vrijwilligerswerk in een vaccinatiecentrum. Corona is de vijand, vecht daar een beetje tegen in plaats van op straat."

Corona is de vijand, dus vecht daar wat tegen in plaats van op straat

Burgemeester van Kortrijk, Ruth Vandenberghe

Handelaars maken zich zorgen

De politie hoopt problemen te voorkomen door in te grijpen van zodra er meer dan 4 mensen samen op straat lopen. Een aantal handelaars in Kortrijk maakt zich wel al zorgen, want in Nederland werden er tijdens de rellen ook winkels geplunderd. 

Fietsenmaker Kurt Vanneste heeft afgelopen nacht al geen oog dicht gedaan. "Ik heb een etalage van 30 meter lang", zegt hij aan Radio 2 West-Vlaanderen. "Ik zou niet graag hebben dat mijn zaak, waar ik al 36 jaar werk, vernield wordt. Vannacht gaan we de lichten volledig doven, zodat de producten in de etalage alvast niet zichtbaar zijn. Ik ga ook zelf mijn zaak in de gaten houden dit weekend. Als het nodig is, sluit ik vanavond zelfs al vroeger de deuren."

Uitwijken naar Menen?

De politie houdt er rekening mee dat de verboden protestactie tegen de coronamaatregelen niet in Kortrijk, maar in Menen zal plaatsvinden. Maar ook daar zal de politie het hele weekend lang alles extra in de gaten houden. Als er in Menen rellen zouden zijn, komt er meteen versterking van de federale politie. 

Meest gelezen