De voormalige Franse president Jacques Chirac bezoekt het toevluchtsoord Chambon-sur-Lignon in 2004.

Oostenrijker laat fortuin na aan Frans onderduikdorpje dat hem redde van de nazi's

De Oostenrijker Eric Schwam heeft een fortuin nagelaten aan het afgelegen Franse dorpje Le Chambon-sur-Lignon, dat zijn familie verborg voor de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het zou gaan om 2 miljoen euro. Le Chambon-sur-Lignon heeft een eeuwenlange geschiedenis als onderduikdorp: het bood onderdak aan vluchtelingen tijdens de Franse Revolutie, de Spaanse Burgeroorlog en de meest recente vluchtelingencrisis.

De Oostenrijker Eric Schwam heeft "een groot bedrag" nagelaten aan Le Chambon-sur-Lignon, een dorpje in het zuidoosten van Frankrijk. Dat heeft de burgemeester van het dorp Jean-Michel Eyraud bevestigd. Volgens een oud-burgemeester zou het gaan om 2 miljoen euro. Het dorpje kent een lange traditie van opvang van religieuze en politieke vluchtelingen en ving de familie Schwam op tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Vluchten voor het naziregime

In 1943 arriveerde de jonge, Oostenrijkse Eric Schwam met zijn ouders en grootmoeder in het bergdorpje Le Chambon-sur-Lignon. Het joodse gezin was op de vlucht voor het Duitse naziregime, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog grote delen van Europa bezette. 

Het is onduidelijk hoe de familie Schwam het dorpje bereikte. Voor aankomst verbleef het gezin in het militair transitkamp voor buitenlandse, joodse vluchtelingen Rivesaltes. In 1942 sloot Rivesaltes de deuren en slaagde de familie erin Le Chambon-sur-Lignon te bereiken.

Fortuin van 2 miljoen

De bewoners van het dorp boden de familie Schwam onderdak aan in de plaatselijke school, waar de nazi's hen nooit ontdekten. Na de oorlog verliet het gezin het dorp, maar Eric Schwam keerde later terug naar Frankrijk voor zijn studies farmaceutische wetenschappen. 

Tijdens die studies in Lyon ontmoette Eric Schwam zijn toekomstige echtgenote. Het koppel kreeg nooit kinderen en Schwam overleed op 25 december vorig jaar op 90-jarige leeftijd als weduwnaar. 

De voormalige Franse president Jacques Chirac legt bloemen neer bij een voormalig hotel dat de Duitsers tweemaal binnenvielen op zoek naar joodse vluchtelingen.

Dat Schwam als teken van dankbaarheid een fortuin wilde schenken aan het dorpje dat zijn leven redde, was al langer geweten. De burgemeester van Le Chambon-sur-Lignon Jean-Michel Eyraud had twee ontmoetingen met Schwam om alles in orde te brengen. Volgens Eyraud zou het gaan om een "groot bedrag voor het dorp", maar meer wilde hij niet over de geldsom zeggen. Zijn voorganger had eveneens contact met Schwam en zei eerder dat het om 2 miljoen euro ging.

De Oostenrijker wilde dat het geld gebruikt zou worden voor onderwijs en jeugdinitiatieven.

Eeuwenoud toevluchtsoord voor vluchtelingen

Le Chambon-sur-Lignon krijgt zo een beloning voor de inspanning die de inwoners leverden voor joodse vluchtelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In totaal zou het dorp zo'n 2.500 mensen uit de klauwen van het naziregime gered hebben.

Maar ook voor de Tweede Wereldoorlog stond Le Chambon-sur-Lignon bekend als toevluchtsoord voor religieuze en politieke vluchtelingen. In de 17e eeuw bood het onderdak aan de protestantse hugenoten, die vervolgd werden in het katholieke Frankrijk. Ook tijdens de Franse Revolutie en de Spaanse Burgeroorlog vingen de inwoners van Le Chambon-sur-Lignon vluchtelingen op. 

Recent hebben de dorpelingen onderdak geboden aan heel wat vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika. Bekijk in onderstaande drone-beelden hoe het dorpje eruitziet.

Meest gelezen