Provinciale avondklok had vooral effect in stad Antwerpen, amper in andere gemeenten

De avondklok die afgelopen zomer alleen van kracht was in de provincie Antwerpen, had vooral een effect in de stad Antwerpen. In de randgemeenten of andere steden in de provincie zorgde de avondklok amper voor een daling van het aantal besmettingen. Dat blijkt uit een evaluatie van de provincie. Provinciegouverneur Cathy Berx blijft de keuze voor een avondklok in de volledige provincie wel verdedigen. 

De provincie Antwerpen heeft een evaluatie gemaakt van de avondklok die afgelopen zomer alleen in de provincie van kracht was. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. "De avondklok heeft zeer duidelijk effect gehad en maakte deel uit van een hele reeks maatregelen die moesten zorgen voor een gedragsverandering", zegt gouverneur Berx. "Het belangrijkste was toen om het feesten te laten stoppen. De avondklok heeft het meeste effect gehad in de wijken waar er veel feestjes waren en waar de besmettingscijfers het hoogst waren." Dan gaat het vooral om het centrum en districten Borgerhout en Deurne. In de randgemeenten of andere steden in de provincie daalden de besmettingen amper. 

De avondklok heeft vooral effect gehad in wijken waar er veel feestjes en veel besmettingen waren

Cathy Berx, gouverneur provincie Antwerpen

Was het dan wel nodig om de avondklok in de hele provincie in te voeren, ook op plekken waar er op dat moment niet veel coronabesmettingen waren? Volgens Ward Kennes (CD&V), burgemeester van Kasterlee, alvast niet. "De avondklok had niet veel meerwaarde in de Kempen, omdat we toen minder besmettingen hadden. Er waren bij ons al maatregelen, zoals de mondmaskers en het vroeger sluiten van de horeca. Als je dan verder gaat dan wat strikt noodzakelijk is, is het gevaar dat mensen ook de andere maatregelen in vraag beginnen stellen." 

Als je verder gaat dan nodig, is het gevaar dat mensen ook de andere maatregelen in vraag stellen

Ward Kennes (CD&V), burgemeester Kasterlee

Kennes staat voor alle duidelijkheid achter de maatregelen die genomen worden, maar pleit voor meer maatwerk. "Enkele weken geleden was er een uitbraak op een chaletpark in Kasterlee, het park is in lockdown gegaan, heel streng. Intussen is de epidemie daar uitgedoofd. Waar het brandt, moet je blussen."

Olievlek

Gouverneur Berx blijft de keuze voor de avondklok in de volledige provincie wel verdedigen. "Als je een avondklok alleen invoert in wijken waar er veel besmettingen zijn, loop je het risico dat mensen op andere plekken in de provincie gaan feesten en daar misschien zelfs blijven overnachten. Dan is er het risico dat de olievlek van het aantal besmettingen zich verder verspreidt naar plaatsen waar er op dat moment nog weinig mensen besmet zijn."

Burgemeester Kennes betwijfelt of mensen vanuit de stad naar de Kempen zouden zijn gekomen om te feesten. "Dat is puur hypothetisch, denk ik. Het is verregaand om daar je beleid op af te stemmen. Volgens mij zou dat niet gebeurd zijn. Op het moment dat het toch zou gebeuren, kan je daar alsnog op inspelen."

Meest gelezen