Radio 2

Recyclagepark Strombeek verdwijnt: oppositie verwijt meerderheid chaotisch afvalbeleid 

De gemeenteraad van Grimbergen heeft beslist dat het recyclagepark van Strombeek-Bever dicht moet. Alleen het recyclagepark aan de Humbeeksesteenweg blijft open. De 11.500 inwoners van het dorp moeten voortaan dus naar daar of naar Koningslo. De oppositie hekelt het afvalbeleid van de meerderheid en vreest chaos. 

De gemeente Grimbergen sleutelt aan haar afvalbeleid en dat zorgt voor opvallende ingrepen. Zo besliste de meerderheid in de gemeenteraad van donderdagavond dat het recyclagepark van deelgemeente Strombeek-Bever moet sluiten. De inwoners moeten met hun afval voortaan naar het recyclagepark aan de Humbeeksesteenweg, of naar dat van Koningslo, een paar kilometer verderop.

Twee intercommunales

Grimbergen is voor zijn afvalverwerking nu aangesloten bij twee intercommunales. "Intradura verzorgt de huisvuilophaling, Incovo neemt de recyclageparken en de afvalvoorkoming voor zijn rekening", licht gemeenteraadslid Eddie Boelens (Groen) van de oppositie toe. "Wij vrezen dat dit de inwoners veel zal kosten en dat het tot chaos zal leiden. We overwegen dan ook om naar de gouverneur te stappen en bezwaar in te dienen tegen deze beslissing."

Beter beleid

Volgens schepen van Leefmilieu en Afvalbeleid Yves Verberck (Vernieuwing) is dit beleid net beter én is er een financieel voordeel voor de gemeente. “We krijgen nu een betere aanpak van de sluikstorten”, zegt Verberck. “Bij Intradura wordt er preventief gewerkt om sluikstorten te voorkomen. Maar Incovo beschikt over mobiele bewakingscamera’s en ruimt de sluikstorten in bijna alle gevallen ook binnen de dag op. Dat wordt niet door Intradura verzekerd en daardoor moesten tot nu onze eigen diensten sluikstorten opruimen", aldus Verberck. 

Incovo neemt het recyclagepark aan de Humbeeksesteenweg over en zal het moderniseren en beheren.  “Het recyclagepark in Strombeek is te klein en kan zo niet verder worden opengehouden. Dat van Koningslo ligt één kilometer verderop en wordt ook door Incovo uitgebaat. De tarieven zijn in alle recyclageparken van Incovo gelijk, van een prijsstijging is er dus helemaal geen sprake", besluit schepen Verberck. 

Meest gelezen