Eerstelijnszones selecteren vrijwilligers voor vaccinatiecentra: "Maar nog steeds mensen nodig"

Vanaf vandaag worden de vrijwilligers geselecteerd die binnenkort in de Limburgse vaccinatiecentra zullen gaan helpen. Een hele opgave, zo blijkt, want begin deze week hadden al zo'n 5.000 mensen zich als vrijwilliger opgegeven. In het vaccinatiecentrum van Tongeren hebben zich in totaal zo'n 300 kandidaten aangemeld. 

Met een tekort aan helpende handen lijken de Limburgse vaccinatiecentra binnenkort niet te zitten. Heel wat kandidaat-vrijwilligers hebben zich al aangemeld op de platformen Help de helpers en Help Limburg vaccineren. Dat kan je overigens nog steeds doen. Voor de centra in Limburg hebben al zo'n 5.000 mensen zich aangemeld. 

Voor het vaccinatiecentrum in Tongeren, waar ze net als in Bilzen maandag starten met proefdraaien, gaven al 300 mensen zich op als helpende hand. Ine Gerits van de eerstelijnzone Zuid-Oost Limburg, en verantwoordelijke voor de screening van het vaccinatiecentrum in Tongeren, is blij met die cijfers. "Ook voor het centrum in Bilzen komt er heel wat binnen, maar we hebben ook heel wat handen nodig. Dit gaat niet over een tijdspanne van één week maar over een project van maanden. We zoeken profielen uit de medische wereld, maar ook onthaalmedewerkers, stewards, parkeerwachters, enzovoort."

Iemand die dit niet graag doet, houdt het al die maanden ook niet vol

"Vrijwilligers uit de medische sector, zoals apothekers, kinesisten of verpleegkundigen, gaan we vandaag vanuit de eerstelijnszone digitaal screenen", vertelt Gerits. "Via een online gesprek checken we de administratieve zaken, en vragen we naar het engagement van de vrijwilliger en wanneer hij of zij beschikbaar is. Vaak bestaan die medische profielen uit mensen die zelf ook werken in een ziekenhuis of woonzorgcentrum."

Of er een vergoeding aan vasthangt, is nog niet duideijk. De Vlaamse overheid is dat nog aan het bekijken. "We spelen daarom vooral in op het engagement", verduidelijkt Gerits. "Iemand die dit niet graag doet, houdt het al die maanden ook niet vol. We zijn blij met de huidige toeloop, maar mensen kunnen zich nog steeds aanmelden. Dat is nog steeds heel nodig."

Meest gelezen