Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Echtgenoot van eerste vrouwelijke Amerikaanse vicepresident Kamala Harris nu ook in woordenboek: de Second Gentleman

Zijn echtgenote Kamala Harris is de eerste vrouw die vicepresident werd in de Verenigde Staten. Daardoor is Douglas Emhoff de eerste zogenoemde Second Gentleman. Een term die nu ook is opgenomen in het Amerikaanse woordenboek Merriam-Webster.

De verkiezing van Joe Biden en Kamala Harris als president en vicepresident van de Verenigde Staten is er een met een lijstje primeurs aan vastgekoppeld. Biden was tijdens zijn eedaflegging de oudste president ooit. En Harris was niet alleen de eerste vrouw die vicepresident werd, ze is ook de eerste vicepresident van Afrikaanse en Aziatische afkomst.

Met Harris als eerste vicepresidente kan ook haar echtgenoot Douglas Emhoff een primeur op zijn naam schrijven: hij is nu de eerste mannelijke partner van een vicepresident. In de VS is daarvoor de term Second Gentleman bedacht, zoals de vrouw van een vicepresident Second Lady wordt genoemd.

De term is nu ook opgenomen in de woordenboeken van de Amerikaanse uitgeverij Merriam-Webster. De definitie luidt: "De echtgenoot of mannelijke partner van een vicepresident of tweede in bevel over een land of jurisdictie."

Emhoff reageerde verheugd op Twitter. "Nu is het officieel", schreef hij in een tweet op zijn officiële kanaal als Second Gentleman. De gebruikersnaam van dat kanaal is overigens @SecondGentleman. Emhoff voegt er in zijn tweet nog een zinnetje aan toe, dat we eerder ook al in een tweet van zijn vrouw zagen: "Ik ben dan misschien de eerste, ik zal zeker niet de laatste zijn."

Emhoff is advocaat. Sinds zijn vrouw de eed heeft afgelegd als vicepresident, heeft hij alle banden met zijn advocatenkantoor verbroken. Hij gaat nu les geven aan de Georgetown University in Washington D.C.. Als Second Gentleman wil hij zich daarnaast inzetten voor sociale rechtvaardigheid en andere projecten ter ondersteuning van de regering-Biden.

Meest gelezen