Sohl

Steeds meer Limburgse jongeren gebruiken lachgas: nieuwe wet in de maak

Meer en meer jongeren worden betrapt met lachgas, omdat ze dat als roesmiddel gebruiken. Er is nu een nieuwe wet in de maak om dat strenger aan te pakken.

Wat is lachgas precies? We leggen het je uit in 1 minuut: 

Videospeler inladen...

Vorig jaar werden in de politiezone Limburg Regio Hoofdstad 55 mensen betrapt met lachgas, dat zijn er 22 meer dan in 2019. In de zone Carma zijn er vorig jaar 129 mensen betrapt. Vooral jongeren gebruiken lachgas als roesmiddel.  "Tijdens deze coronacrisis is dit een populair roesmiddel geworden bij jongeren", zegt Dorien Baens van politie LRH. "Voor ons is het niet gemakkelijk om het op te sporen, want marihuana en andere drugs kunnen we gemakkelijk aantonen via de speekseltest. Maar bij lachgas moeten we jongeren op heterdaad betrappen of het lachgas in hun vervoersmiddel vinden en kunnen aantonen dat ze het lachgas gebruiken als roesmiddel."

Moeilijk verschil tussen legaal en illegaal gebruik

Dorien Baens, politie LRH

"Lachgas heeft ook veel legale toepassingen, en daardoor is het voor de politie nu moeilijk om op te treden," gaat Dorien Baens van de politiezone LRH verder. "Lachgas wordt gebruikt in slagroomspuiten dus veel bakkers gebruiken het, maar ook tandartsen. Dus het is niet zo simpel om het onderscheid te maken. Het lachgas is vrij te koop en zeker via bepaalde online shops is het gemakkelijk te krijgen, maar we zien vaak dat jongeren het aankopen met verkeerde bedoelingen."

Niet zonder gevaar

De jongeren gebruiken het als drug, maar dat is niet zonder gevaar, vertelt onderzoeker Frederick Vinckenbosch van de universiteit van Maastricht: "In Nederland is het een hype om een masker op te zetten en dat aan een grote fles te hangen, waardoor je kan stikken. Er gebeuren ook vaak ongevallen. Mensen willen zot doen, maar doordat je verdoofd bent, kan je vallen. En nog zorgwekkender is het als je het gaat gebruiken in de wagen."

Over drie weken wordt in het parlement over een wetsvoorstel gestemd om de verkoop van lachgas aan jongeren te verbieden.

Meest gelezen