Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Trump wil Republikeinen helpen bij volgende verkiezingen

Voormalig president Donald Trump wil de Republikeinse partij helpen aan een meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden als er volgend jaar weer nieuwe leden van het parlement worden gekozen. Dat laat Republikeinse fractieleider Kevin McCarthy weten na een bezoek aan Trump op zijn resort Mar-a-Lago in Florida. 

De ontmoeting zou "hartelijk" geweest zijn. McCarthy had Trump er binnenskamers eerder van beschuldigd medeverantwoordelijk te zijn voor de bestorming van het Capitool op 6 januari, maar zei later dat de toenmalige president zijn aanhangers niet heeft aangezet tot de aanval. Trump moet in de Senaat terechtstaan voor zijn rol bij de rellen. 

Volgens Amerikaanse media is het onwaarschijnlijk dat voldoende Republikeinse senatoren een impeachment van Trump steunen, maar splijt de kwestie de partij. De ontmoeting met McCarthy wijst er volgens waarnemers op dat Trump afziet van de oprichting van een eigen partij. Adviseurs hebben gezegd dat Trump met de gedachte zou spelen om een 'Patriot Party' te stichten, wat erg nadelig zou kunnen zijn voor de Republikeinen.

De Democraten van president Joe Biden hebben nu in beide kamers van het parlement de touwtjes in handen, maar met zeer kleine meerderheden. Volgend jaar november gaan de Amerikanen naar de stembus voor het Huis van Afgevaardigden. Ook kunnen ze stemmen over een derde van de honderd senaatszetels.

  

Meest gelezen