Skipiste Snow Valley in de problemen door coronacrisis: "Elke maand 30.000 euro om sneeuw op temperatuur te houden"

De indoor skipiste Snow Valley in Peer heeft, zoals heel wat ondernemingen en bedrijven, zwaar te lijden onder de coronacrisis. Zaakvoerder Cor Mollin werkt nu zo goed als alleen aan de piste, om de sneeuw te blijven koelen. Dat zorgt maandelijks voor een fikse energierekening. 

De skipiste moest 25 oktober vorig jaar de deuren sluiten en is sindsdien niet meer open kunnen gaan. Zo mist Snow Valley zijn topmaanden, van de herstvakantie tot januari. "Zo goed als al mijn personeel is op dit ogenblik werkloos", getuigt zaakvoerder Cor Mollin op Radio 2 Limburg. "Ik probeer de dagelijkse taken nu zo veel mogelijk zelf te doen. Dat gaat dan over het controleren van de sneeuw en de machinekamer. De sneeuw blijft overigens liggen en de verkoeling blijft lopen. Wat ik zelf kán doen, doe ik dus zelf."

De situatie zorgt, op zijn zachtst uitgedrukt, voor een financiële kater. "Er komen helemaal geen inkomsten binnen, en we zitten met een elektriciteitsrekening van maandelijks 30.000 euro om alles draaiende te houden.", legt Mollin uit. "Da's een zeer zure appel. Wij steken er nu alles in wat we hebben, ook ons spaargeld. Ik wacht dus vol ongeduld op de dag dat we weer skiërs over de vloer krijgen."

De sneeuw laten smelten en opnieuw aanleggen kost ons meer dan vier maanden

Aangezien het draaiende houden van de piste zoveel kost, lijkt de sneeuw gewoon laten smelten een goedkopere oplossing.  Toch is dat niet het geval en levert dat vooral veel extra werk op. "Wij zitten met anderhalve hectare sneeuw in Snow Valley, met een dikte van vijftig centimeter. Je moet dan zoveel mogelijk sneeuw buiten krijgen, de onderste laag laten smelten en het smeltwater oppompen. Daarmee alleen al ben je zo'n drie weken bezig. En dan opnieuw sneeuw aanleggen kost ons meer dan vier maanden."

Meest gelezen