Archieffoto

Vogelgriep ontdekt in kalkoenbedrijf in Deerlijk: "Alle dieren zijn afgemaakt"

Er is vogelgriep uitgebroken in een kalkoenbedrijf in Deerlijk. Dat laat het Federaal Voedselagentschap (FAVV) weten. Alle dieren zijn afgemaakt om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Het is de derde pluimveehouderij in West-Vlaanderen met vogelgriep. 

"Het gaat om een zeer besmettelijke variant, waardoor het virus zich sneller verspreidt", zegt Hélène Bonte van het FAVV. "We hebben onmiddellijk maatregelen genomen om het virus te stoppen. De bedrijven en particulieren die dicht bij de zone liggen, worden nu echt verplicht om hun dieren binnen te houden. De dieren onder netten plaatsen, is niet voldoende."

Derde uitbraak in West-Vlaanderen

Het is de derde pluimveehouderij in West-Vlaanderen met vogelgriep. Eerder was er een besmetting vastgesteld in bedrijven in Menen, daarna ook in Diksmuide. Bij wilde vogels werd er ook al vogelgriep vastgesteld in Oostende en 19 andere plaatsen in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Luik.

Intussen is er nog altijd een ophokplicht voor pluimvee, ook voor mensen die maar enkele kippen houden.

Meest gelezen