Ook garage Holvoet uit Dendermonde kent het probleem
Radio 2

Waarom er plots kippeneieren onder de motorkap van je auto kunnen opduiken

Garagist Freddy Van den Abbeele uit Aalst stond voor een raadsel. De laatste tijd vond hij vaak eieren onder de motorkap van zijn wagens. "Wekelijks komen er hier wel eieren te voorschijn, we kunnen bijna op de markt staan", vertelt hij aan Radio 2 Oost-Vlaanderen. Freddy vermoedt dat de eieren het werk zijn van steenmarters.

Elke week vindt garagist Freddy Van den Abbeele wel een ei onder de motorkap van een auto in zijn garage. "Ik denk dat het steenmarters zijn", legt Freddy uit. Van steenmarters is geweten dat ze graag onder de motorkap van auto's kruipen. Ze zouden daar de warmte opzoeken van de motor die heeft gedraaid. Dat is minder onschuldig dan het lijkt, want de diertjes zijn nogal vernielzuchtig. Heel wat mensen hebben af te rekenen met doorgeknaagde kabels en ook de dempingsmatten onder de motor worden wel eens stukgebeten. Maar waarom brengen die steenmarters ook eieren mee?

Steenmarters zoeken gewoon een rustig plekje om te eten

Dirk Criel uit Maarkedal is lid van Natuurpunt en denkt te weten waarom steenmarters eieren verstoppen onder de motorkap. "Steenmarters zijn roofdieren die graag kippeneieren uit nabijgelegen kippenhokken stelen. De steenmarter neemt dan zo'n ei in de muil en loopt daarmee naar een schuilplek om het op zijn gemak te kunnen opeten. Motorkappen van auto's zijn een geliefde schuilplaats van steenmarters, en als ze dan verstoord worden vooraleer ze het ei hebben kunnen opeten, dan vind je een ei onder de motorkap".

Je kan trouwens niet alleen eieren vinden. Steenmarters zijn alleseters met een voorkeur voor vlees. Een luisteraar stuurde een berichtje naar de Radio 2 app dat hij al visgraten onder de motorkap had gevonden. "Dat kan zeker", beaamt Dirk. "Ze halen soms ook eten uit de vuilniszak. We vinden ook regelmatig resten van een vogel of stukken fruit. Eigenlijk alles wat eetbaar is, nemen ze mee".

Beluister hier het gesprek met Dirk Criel in 'Start Je Dag' op Radio 2 Oost-Vlaanderen:

Meer info over de steenmarter kan je onder meer vinden bij Natuurpunt

Shutterstock
kasto80

Meest gelezen