Wat als je kind bang is om coronatest te ondergaan? Kinderpsychologe geeft tips

Corona-uitbraken op scholen en beelden van kinderen die getest worden met een staafje in de neus duiken de laatste tijd steeds vaker op in het nieuws. Dat kan kinderen angstig of boos maken. Hoe ga je daar als ouder het best mee om? Kinderpsychologe Klaar Hammenecker uit Sint-Amands gaf enkele tips op Radio 2 Antwerpen. 

De afgelopen weken werden regelmatig grootschalige testings georganiseerd op scholen waar een corona-uitbraak is vastgesteld. "Kleine kinderen zijn intussen al gewend aan de verhalen en ze weten dat er een virus is, maar nu komt het dichtbij hen", legt Hammenecker uit. "Ze associëren het virus ook met heel wat negatieve dingen zoals gevaar, onheil en dreiging. Hoe dichter het komt, hoe enger het voor hen is."

Kinderen reageren elk op hun eigen manier op stress. "Bij de ene is dat angst, bij de ander is dat boosheid of verdriet. Kinderen die van nature al angstiger zijn, kunnen naar het panische gaan. Of kinderen die boosheid hebben als basisemotie, kunnen in het verzet gaan: blokkeren, hakken in het zand, weigeren. Voor ouders is dat vervelend, maar het is een goed teken dat je kind zijn emoties uit."

Kinderen reageren op hun eigen manier op stress, bij de ene is dat angst, bij de ander boosheid of verdriet

Kinderpsychologe Klaar Hammenecker

"Het is belangrijk om aan te geven dat je kind zijn of haar emoties mag hebben. Als ouder kan je zeggen: je mag bang zijn, je mag razend zijn op dit vreselijke beestje. In een volgende fase kan dan gekeken worden: hoe gaan we dat aanpakken? Wat moet er gebeuren zodat het lukt om dat kriebelig stokje in je neus te hebben? Of om toch te kunnen slapen of niet bang te zijn van andere mensen op straat."

Vijanden verslaan en superkrachten duiken op in het spel van kinderen. Je kan hun wereld gebruiken om de oorlog tegen het virus uit te leggen

Kinderpsychologe Klaar Hammenecker

Positief blijven is van groot belang. "Je hoeft daar geen ellenlange gesprekken over te voeren, maar je kan wel zeggen dat het nodig is om alle kindjes te laten testen. Maar je kan ook vertellen dat ze wapens aan het maken om het virus te verslaan, dus dat we die strijd aan het winnen zijn. Kinderen hebben veel fantasie. Het verslaan van vijanden en superkrachten duiken op in hun spel. Je kan hun wereld heel goed gebruiken om de onzichtbare oorlog tegen het virus uit te leggen. "

Meest gelezen