Zijn de coronavarianten besmettelijker of dodelijker? En werken de vaccins? Dit zegt de wetenschap

Na de Britse en de Zuid-Afrikaanse coronavariant, is nu ook de Braziliaanse variant in ons land vastgesteld. Vragen hierover blijven binnenlopen in de mailbox van VRT NWS. Zijn de varianten besmettelijker of zelfs dodelijker dan het originele coronavirus? En ook: werken de vaccins nog wel goed genoeg tegen deze varianten? Viroloog Leen Delang van het Laboratorium voor Virologie (KU Leuven) geeft antwoorden.

Wat is een variant?

Dat er veel varianten van het coronavirus in omloop zijn, is normaal. Want elke keer wanneer het virus overgaat van de ene persoon naar de andere, dan kan het een heel klein beetje veranderen. Bekijk in deze video wat de verschillen zijn tussen al die varianten.

Videospeler inladen...

Zijn al die varianten besmettelijker of dodelijker?

Voor de Britse variant is er al duidelijk bewijs dat deze besmettelijker is. Voor de Zuid-Afrikaanse en de Braziliaanse variant zijn de data nog niet zo duidelijk. Ontdek wat viroloog Leen Delang hierover te vertellen heeft.

Videospeler inladen...

Zijn de vaccins even doeltreffend tegen al die varianten?

In het geval van de Britse variant blijken de vaccins van Pfizer en Moderna goed te werken, althans op basis van de informatie die de wetenschappers momenteel hebben. Hoe het voor de andere varianten precies zit, kan u in onderstaande video bekijken.

Videospeler inladen...

Kunnen we de opmars van de varianten stoppen?

De opmars van de varianten lijkt niet meer te stuiten, maar er zijn wel mogelijkheden om de verspreiding te vertragen. Vooral contactonderzoek speelt hier een belangrijke rol. Viroloog Leen Delang legt het uit.

Videospeler inladen...

Meest gelezen