Sporza

Sportjournalist Carl Berteele over WK Veldrijden in Oostende: "Het is hier een versterkte burcht, nog nooit meegemaakt"

Komend weekend is er in Oostende het Wereldkampioenschap Veldrijden. Als alles goed gaat, brengt sportjournalist Carl Berteele er het hele weekend verslag uit. "Ik heb al een negatieve coronatest op zak", zegt hij. "Maar morgen moet ik nog een sneltest ondergaan. Als ook die negatief is, mag ik de Hippodroom binnen."

Het hing even aan een zijden draadje, maar zaterdag en zondag wordt er toch gecrost in Oostende. Sportjournalist Carl Berteele is al sinds donderdagavond in de badstad om zich voor te bereiden op het WK. "De stad binnengeraken, was geen probleem", zegt hij aan Radio 2 West-Vlaanderen. "We hebben wel een logboek gekregen. Dat is een soort draaiboek met allerlei regeltjes: wat mag er wel en wat mag er niet. Dat heb ik in mijn carrière nog nooit meegemaakt. In dat logboek staan vooral dingen die niet mogen dit jaar op het WK. Daar heeft het coronavirus helaas alles mee te maken."

Sinds de coronacrisis heb ik mij al 11 keer moeten laten testen

Sportjournalist Carl Berteele

Negatieve test

Door de coronacrisis en de recente extra besmettingen in Oostende is het een hele organisatie om als journalist op een veilige manier te werken. "Ik heb al een negatieve test achter de rug", zegt Berteele. "We hebben dat moeten doen van de VRT op maandag of dinsdag. Morgenochtend is er hier voor alle journalisten ook nog een sneltest. Die zal ons de goedkeuring geven om te mogen rondlopen op de Hippodroom en op het strand."

"In totaal heb ik mij al 11 keer moeten laten testen op het coronavirus voor mijn werk", gaat de sportjournalist voort. "Dat komt omdat wij heel wat koersen hebben moeten volgen en vaak interviews moesten doen met de renners. Gelukkig waren alle testen tot nu toe negatief."

"Versterkte burcht"

Het WK en alles wat daarrond hangt, lijkt een beetje op een versterkte burcht. "Ik verblijf momenteel in een hotel", vertelt Berteele. "Alles verloopt hier prima. Gisterenavond kreeg ik een briefje met allerlei uitleg, zoals wanneer ik om mijn ontbijt mag komen. Dat ontbijt moet ik dan op de kamer opeten. Ook mijn werkgever raadt het aan om niet in de hotelgangen te blijven hangen, om bijvoorbeeld een praatje te slaan met andere collega's."

"Ik zal heel het weekend moeten werken in "bubbels" van maximaal 4 personen. Dat zijn we al een aantal maanden gewoon. Na de koers komen de renners ook naar ons, via een soort "gang" waar ze sowieso doormoeten. Wij blijven allemaal op onze plaats staan en verplaatsen ons dus niet om interviews te doen. Eenmaal de renners bij ons aangekomen zijn, interviewen we ze vanop afstand. Buiten die "gang" mogen we geen contact hebben met de renners. Wij zijn die afspraken nu al gewoon en eigenlijk werkt dat wel", besluit de sportjournalist.

Meest gelezen