NVE

Zdenek Stybar over WK veldrijden: "Zelfs mijn vrouw en kindje mogen niet mee als supporter"

Zeven jaar na zijn laatste wereldtitel neemt Zdenek Stybar opnieuw deel aan het WK veldrijden. De Tsjech die in Kapellen woont, was zelf ook verrast. "Een impulsieve beslissing maar ik hou zo veel van veldrijden. Deze kans dicht bij huis kon ik niet laten liggen", zegt de drievoudige wereldkampioen op Radio 2 Antwerpen.

Naast Wout Van Aert en Mathieu Van der Poel verschijnt er zondag in Oostende nog een drievoudige wereldkampioen aan de start van het WK veldrijden. Al mag je de deelname van sympathieke Tsjech Zdenek Stybar toch een verrassing noemen. "Het was een redelijk impulsieve beslissing. De geplande stages op de weg met Deceuninck-Quickstep gaan niet door. Plots had ik een vrije week in België. Zondag had ik niets te doen dus dacht ik: waarom niet deelnemen aan het WK", zegt Stybar in "Start Je Dag". De selectie door de Tsjechische bond bleek alvast geen probleem. "We komen maar met twee veldrijders aan de start, dus dat was snel geregeld."

Volgens mij heeft Mathieu iets meer kans op de titel omdat hij beter door het zand rijdt

Zdenek Stybar

Liefde voor de cross

Het is al van 2014 geleden dat Stybar nog op het podium stond van een WK veldrijden. "Toen won ik inderdaad. Maar zondag heb ik niet zo'n grote ambities. Al zal ik vechten voor een goed resultaat. Al zal je me nu niet horen zeggen dat ik zeker top tien of podium zal rijden. Mathieu en Wout zijn de favorieten en ik geef Mathieu net iets meer kans. Hij zal geen fouten maken in het zand waar je op dit parcours het verschil kan maken. Waarom ik dan toch deelneem? Mijn passie en liefde voor de sport zijn nog altijd zo groot. De kans is er nu om nog eens deel te nemen aan een WK dicht bij huis. Dan kan ik het niet laten om op de crossfiets te springen", aldus Stybar op Radio 2 Antwerpen.

Ik heb de laatste tijd veel cross gekeken met een cappuccino vanuit mijn luie zetel

Zdenek Stybar

Cross kijken met een cappuccino

De beleving op dit WK zal door corona helemaal anders zijn. "Ik mis de  joelende massa van de cross nog altijd. Dit weekend zal dat helaas niet anders zijn. Enkel mijn twee mecaniciens mogen mee naar Oostende. Zelfs mijn vrouw Ine en ons kindje moeten het thuis op tv volgen." Iets wat Zdenek de afgelopen weken zelf ook vaak deed. "Op zondag met een koekje en cappuccino in de zetel naar de cross kijken. Heerlijk!"

Meest gelezen