Videospeler inladen...

China waarschuwt Taiwan (en Joe Biden): "Wie met vuur speelt, zal zich verbranden, onafhankelijkheid betekent oorlog"

Met ongewoon harde woorden waarschuwt China Taiwan geen verdere stappen te zetten naar onafhankelijkheid. De voorbije dagen heeft Peking ook zijn militaire aanwezigheid in de buurt van Taiwan opgetrokken. De boodschap lijkt vooral gericht aan de Amerikaanse president Joe Biden.

China waarschuwt Taiwan dat elke poging om onafhankelijkheid na te streven gelijk staat aan “oorlog”. De ongewoon harde taal komt er nadat China de voorbije dagen zijn militaire activiteiten heeft opgevoerd in de buurt van het eiland, bijvoorbeeld door gevechtsvliegtuigen en bommenwerpers in te zetten.

De Chinese woordvoerder van het ministerie van Defensie noemt de recente militaire acties “noodzakelijk”. Hij voegde eraan toe: “Wie met vuur speelt zal zich verbranden. De onafhankelijkheid van Taiwan betekent oorlog.”

De waarschuwing is ook bedoeld voor de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden. De VS is traditioneel een bondgenoot van Taiwan en biedt het eiland ook militaire ondersteuning. Maar sinds het herstel van formele diplomatieke banden met Peking in 1979 is Washington voorzichtig met openlijke steun aan Taiwan.

Onder oud-president Donald Trump is daar verandering in gekomen en werden de banden tussen de VS en Taiwan sterker aangehaald dan ooit. Dat gebeurde dankzij wapendeals en diplomatieke bezoeken. Trump was hierdoor zeer geliefd bij een groot deel van de Taiwanese bevolking, in die mate dat ze de herverkiezing van de president steunde. 

Anthony Blinken, de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken onder Joe Biden, maakte tijdens een hoorzitting over zijn benoeming in het  Congres duidelijk dat de regering Biden de lijn van Trump wil voortzetten, zij het minder provocerend. De VS noemt het Chinese oorlogsdreigement dan ook “ongelukkig" en voegt eraan toe dat spanningen niet tot confrontaties moeten leiden. 

Pentagon-woordvoerder John Kirby herhaalde de Amerikaanse belofte om Taiwan te beschermen. “Het Amerikaanse leger blijft in alle opzichten klaar om aan onze veiligheidsverplichtingen in de regio te voldoen.”

Rode lijn

De spanning tussen China en Taiwan gaat al terug sinds de burgeroorlog in 1949. China beschouwt Taiwan als een deel van China en een opstandige provincie. Het land heeft gezworen om het eiland met 24 miljoen bewoners weer met het vasteland te verenigen. Maar Taiwan ziet zichzelf als een soevereine staat, met een eigen grondwet, een eigen leger en een democratisch verkozen regering en president. 

Peking is zenuwachtig over het vermoeden dat de Taiwanese regering binnenkort formeel de onafhankelijkheid wil uitroepen en probeert de Taiwanese president Tsai Ing-wen op andere gedachten te brengen. Maar volgens de Taiwanese president ís Taiwan al een onafhankelijke staat. Een formele onafhankelijkheidsverklaring is daarom overbodig.

Lange tijd was er een status-quo in de relaties tussen China en Taiwan. Maar sinds president Xi Jinping aan de macht is gekomen in 2012 zijn de vermeende aanspraken op het eiland steeds luider gaan klinken. Dat nu ook het woord “oorlog” niet meer geschuwd wordt is verontrustend, klinkt het bij analisten.

Meest gelezen