ROBIN UTRECHT

Overheid geeft ruim 29.000 langdurig zieken uitkering tot aan hun pensioen: "Heel uitzonderlijk"

De overheid heeft beslist om ruim 29.000 langdurig zieken een uitkering te geven, meteen tot aan hun wettelijk pensioen. Daar kunnen ook jongere mensen bij zitten die al meer dan 10 jaar arbeidsongeschikt zijn. Dat schrijft De Standaard en is bevestigd aan VRT NWS. De overheid nam de beslissing omdat de werkdruk bij de artsen die de controles uitvoeren te hoog is door de coronacrisis.

De Hoge Commissie van de Geneeskundige Raad voor Invaliditeit (GRI) ­heeft beslist om een grote groep langdurig zieken die dit jaar controle zouden krijgen, meteen te erkennen tot aan de wettelijke ­pensioenleeftijd. In totaal gaat het om 29.229 uitkeringsgerechtigde personen. 

Het zijn mensen die al tien jaar of langer arbeidsongeschikt zijn. Maar ook langdurig zieken die ouder zijn dan 58 of mensen die minstens 50 zijn en al 5 jaar niet meer kunnen werken, krijgen zo'n onmiddellijke erkenning.

"Dit is een one shot en heel uitzonderlijk", zegt het Riziv, het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsver­zekering, dat de Hoge Commissie overziet. Het Riziv moest naar ­eigen zeggen keuzes maken door de coronacrisis. 

"De werk­belasting voor de artsen die de controles uitvoeren moest omlaag", klinkt het. "Door de ­coronacrisis konden de artsen tijdelijk geen fysieke consul­taties doen. Dat moeten ze nu inhalen. En door de strikte coronamaatregelen kunnen ze ook minder mensen uitnodigen."

Meest gelezen