AFP or licensors

Eerste 80.000 dosissen van AstraZeneca-vaccin worden eind volgende week al geleverd

De eerste 80.000 dosissen van het pas goedgekeurde AstraZeneca-vaccin worden eind volgende week al geleverd. Dat is gezegd op de persconferentie van de taskforce vaccinatie. Tien dagen later al volgt een tweede grotere levering met 200.000 dosissen. Eerder was 300.000 gezegd, maar dat bleek een vergissing*. Het is nog niet beslist of die dosissen zoals gepland gaan gebruikt worden voor 65-plussers. De experts van de taskforce delen de ergenis die er is over de voorraadonzekerheden van de vaccins.

Gisteren heeft het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) het AstraZeneca-vaccin goedgekeurd voor de Europese markt. Het aan de universiteit van Oxford ontwikkelde vaccin is het derde dat groen licht krijgt, na dat van Moderna en dat van Pfizer. Alleen is er heel wat te doen over de werkzaamheid bij 65-plussers.

Bij de onderzoeken van AstraZeneca waren weinig oudere proefpersonen. Het zou dus kunnen dat het vaccin even goed werkt voor 65-plussers, maar daarvoor is meer onderzoek nodig. Het EMA heeft het vaccin goedgekeurd voor iedereen die ouder is dan 18 jaar, maar legt de keuze of ze het aan oudere inwoners gaan geven aan de individuele lidstaten.

De beslissing is bij ons nog niet genomen. "We gaan dat doen op basis van het volledige dossier", zegt vaccinoloog Pierre Van Damme daarover. "Voorlopig hebben we enkel het persbericht om ons op te baseren." De experts gaan dat grondig onderzoeken. "We nemen dit erg au sérieux en gaan dat in eer en geweten bekijken."

Ergernis over onzekerheid van leveringen

De laatste dagen komen er wisselende berichten binnen over de leveringen van de vaccins. Pfizer heeft al te kennen gegeven dat er tijdelijk minder vaccins zullen worden geleverd, omdat het bedrijf fabrieken moet ombouwen om de capaciteit te verhogen. Al heeft het farmabedrijf intussen toenadering gezocht tot Novartis en Sanofi om de productie op te drijven.

Ook bij Moderna ziet het er niet goed uit. Gisteren is duidelijk geworden dat het in de eerste week van februari een vijfde vaccins minder kan leveren dan eerst gepland. Concreet zullen er slechts 25.200 dosissen geleverd worden, in plaats van de beloofde 31.200. En ook AstraZeneca levert voorlopig minder dan aanvankelijk beloofd.

Pierre Van Damme wil de achterstand en trage levering niet goedpraten, maar onderlijnt dat het produceren van een vaccin niet gemakkelijk is. "Het is een proces met bijzonder veel kwaliteitsstappen", legt hij uit. "Bij elke stap kan iets foutlopen en dat is iets wat we nu allemaal ondervinden." Dat alle bedrijven nu problemen ondervinden bewijst volgens Van Damme dat ons land een goede keuze gemaakt heeft om voor meer dan één vaccin te kiezen.

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

"We ergeren ons sterk aan die onzekerheid", zegt Dirk Ramaekers die de taskforce voorzit. "Zeker nu blijkt dat niet één, maar meerdere fabrikanten niet 100 procent de beloftes kunnen nakomen." Hij nuanceert wel de impact op de vaccinatiestrategie. "Bij Moderna bijvoorbeeld zou het om een eenmalig probleem gaan en hun leveringen zijn sowieso momenteel beperkt in omvang."

Het zou volgens de experten veel erger zijn mochten de leveringen in het voorjaar tegenvallen. Die gaan over veel grotere volumes en dan zou de vaccinatiestrategie wel in het gedrang kunnen komen. Het blijft volgens Ramaekers dan ook de bedoeling om de massavaccinatie bij de bredere bevolking voor de zomer te starten. "Als alles ongewijzigd blijft zou tegen september iedereen de eerste dosis moeten hebben gekregen."

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

De Vlaamse regering legt de lat nog wat hoger en heeft nog altijd de ambitie om tegen de zomer elke Vlaming zeker één prik te geven met een vaccin tegen het coronavirus. Maar, zo benadrukt de regering gisteren, dat lukt alleen wanneer de farmaceutische bedrijven ook leveren wat beloofd en afgesproken is.

Bekijk hieronder Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) daarover gisteren:

Videospeler inladen...

Pierre Van Damme blijft voorzichtig, maar zegt dat wat de Vlaamse regering belooft zeker logistiek haalbaar is. "Operationeel kunnen we klaar zijn met vaccineren voor de zomer", zegt hij in "Het Journaal". "Logistiek gaat dat kunnen, we hopen dat de vaccinproducenten gaan kunnen volgen."

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

*
Eerder was in dit bericht sprake van een tweede levering van 300.000 dosissen van het vaccin van AstraZeneca. Dat was zo gezegd tijdens de persconferentie. Achteraf is dat cijfers rechtgezet door de taskforce. Blijkbaar zou het slechts om 200.000 dosissen gaan.

Meest gelezen