Videospeler inladen...

Opnieuw duizenden Fransen op straat tegen controversiële veiligheidswet

In verschillende Franse steden is vandaag opnieuw gedemonstreerd tegen een controversiële nieuwe veiligheidswet. Volgens de organisatoren van de betogingen is in meer dan 55 steden gedemonstreerd. De opkomst lag wel een stuk lager dan bij eerdere actiedagen.

Volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken waren er bijna 33.000 betogers op de been, van wie ruim 5.000 in Parijs. Daar werd ook gedemonstreerd voor kunst en cultuur. Franse culturele instellingen zijn al maanden gesloten vanwege de coronapandemie. De demonstraties vonden plaats voor de avondklok die om 18 uur ingaat.

Het wetsvoorstel waartegen werd gedemonstreerd, moet volgens de regering-Macron leiden tot een betere bescherming van de politie. Na protesten door duizenden Fransen in januari besloot de regering eerder al om af te zien van een wetswijziging die tot gevolg zou hebben dat politieagenten in veel gevallen niet meer gefilmd mochten worden.

De demonstranten eisen meer toegevingen van de regering. Het wetsvoorstel voorziet namelijk ook in een uitbreiding van de mogelijkheden van cameratoezicht tijdens demonstraties. De regering wil dat de politie daar drones voor kan inzetten.

Op verschillende plaatsen was het onrustig. In Rennes raakte een politieagent gewond. In Parijs moest de politie een waterkanon inzetten, en in Angers en Lille werd traangas gebruikt om de demonstranten uiteen te drijven.

AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen