James Arthur Photography

Gent wil brommers verbieden in autovrije zone: "Lawaaierig, stinkend en gevaarlijk", horeca boos: "Niet nu"

De kans is groot dat er volgend jaar geen bromfietsen meer mogen rijden in de autovrije zone van de stad Gent. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Het verbod staat in de beleidsnota van schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen). Aan persagentschap Belga laat de lokale horecafederatie weten dat ze het een slecht moment vinden en onderlijnt het belang van de brommertjes voor de thuisleveringen.

In de autovrije zone, die een groot stuk van de Gentse binnenstad bestrijkt, mogen bromfietsen voorlopig wel nog binnen. "Ons autovrij gebied moet in de eerste plaats kwaliteit bieden voor voetgangers die daar rondwandelen en winkelen, en ook voor fietsers", zegt schepen Watteeuw. "Maar de brommers zorgen ervoor dat die kwaliteit achteruit gaat. Ze zijn zeer lawaaierig, er is de vervuiling en de stank, en dikwijls zien we een niet-aangepast rijgedrag. En dus willen we de veiligheid van de voetgangers en de fietsers garanderen door de bromfietsen te weren."

Watteeuw denkt daarbij niet aan elektrische brommers, maar aan bromfietsen met een verbrandingsmotor: "We zijn dat nu aan het uitzoeken, dat is nog niet voor morgen. Maar het gaat over de klassieke verbrandingsmotor, die heel lawaaierig en vervuilend is." Voor mensen die in de autovrije zone wonen en een bromfiets hebben, zou er wel een vergunning komen: "We gaan het hen niet onmogelijk maken om zich te verplaatsen."

Watteeuw verwacht dat het verbod er eind dit jaar, begin volgend jaar zou komen.

Horeca: "Laat ons nu ondernemen"

"We zitten in een ongeziene crisis. Er zijn nu echt wel belangrijker zaken om op te focussen, laat iedereen ondernemen", zegt Tim Joiris van Horeca Oost-Vlaanderen aan Belga.

Hij erkent dat, als gevolg van de lockdown, het fenomeen van take-away alleen maar is toegenomen. "Dat is het enige wat onze bedrijven nog rest", aldus de voorzitter van de lokale horecafederatie. "Laat ons eerst de crisis uitzweten, het is zo al lastig genoeg."

Op termijn sluit Joiris een debat over de bromfietsen in het verkeersvrije centrum niet uit, "maar niet nu".

Meest gelezen