Videospeler inladen...

Koolmees, roodborst of huismus? Tel dit weekend de vogels in je tuin voor Natuurpunt

Het is weer tijd voor het jaarlijkse vogeltelweekend van Natuurpunt. De organisatie roept iedereen op om vandaag en morgen gedurende een kwartier de vogels in de tuin of op het terras te tellen.

Natuurpunt organiseert al sinds 2001 elk jaar het Grote Vogelweekend in januari, "de grootste vogeltelling in Vlaanderen". De bedoeling is te weten hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken en welke soorten het goed of minder goed doen.

Het is de bedoeling dat je gedurende een kwartier de vogels in je tuin of terras bekijkt. Per soort noteer je het aantal verschillende vogels dat je tijdens je telling zag. Overvliegende vogels tellen niet mee. Het resultaat geef je nadien in op de website van Natuurpunt. Tel je meerdere keren, dan kan je ook meerdere tellingen doorgeven.  

Je hoeft geen absolute kenner te zijn. Op de website van Natuurpunt vind je foto's en beschrijvingen van de vaakst voorkomende vogels. Je kan er ook experts contacteren om al je vragen te beantwoorden.

Deze video van Natuurpunt legt uit hoe je de vogels in je tuin en je terras kan tellen:

Vorig jaar werden er 858.780 vogels geteld in bijna 31.000 tuinen en op meer dan 200 scholen. De koolmees werd het vaakst gezien, voor de huismus en de kauw. In de gemiddelde tuin zaten 23 vogels van 8 verschillende soorten.

In Franstalig België vindt het vogeltelweekend (georganiseerd door Natagora, de Franstalige tegenhanger van Natuurpunt) plaats op 6 en 7 februari.

Meest gelezen