Liveblog: Optocht voetbalsupporters in Genk en enkele preventieve arrestaties in Antwerpen, maar nergens "coronarellen"

De eerste leveringen van het AstraZeneca-vaccin zijn voorzien voor volgende week. Dat is gezegd op de persconferentie van de taskforce vaccinatie. De eerste levering bestaat uit 80.000 vaccins, 10 dagen later worden nog eens 200.000 AstraZeneca-vaccins geleverd. De voorbije dagen gingen oproepen rond op sociale media om vandaag rel te schoppen tegen de coronamaatregelen, maar het is overal rustig gebleven. In Antwerpen zijn wel 8 minderjarigen opgepakt bij preventieve acties. Volg al het coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Zo'n 100 Genk-supporters trekken vreedzaam door stadscentrum

Zo'n honderd supporters van voetbalclub KRC Genk zijn vanavond kort en vreedzaam door het stadscentrum getrokken. Ze hadden dat op voorhand aangekondigd. Nadat er oproepen tot rellen waren rondgegaan op sociale media, wilden ze met de actie tonen dat ze geweld in de stad niet zouden tolereren. Alles is evenwel rustig gebleven in Genk.

8 minderjarigen opgepakt in Antwerpen, verboden wapens en vuurwerk in beslag genomen

In Antwerpen zijn 8 minderjarigen opgepakt bij preventieve acties tegen mogelijke rellen. Daarbij zijn verboden wapens en vuurwerk in beslag genomen. Dat meldt de Antwerpse politie.

"We hebben heel de dag preventief opgetreden door zeer zichtbaar aanwezig te zijn en continu te reageren wanneer er signalen kwamen dat er op bepaalde plaatsen zou gestart worden met rellen", zegt politiewoordvoerder Willem Migom.

"Daarbij zijn in totaal 8 personen bestuurlijk aangehouden, allemaal minderjarigen. Drie van hen waren in het bezit van verboden wapens en één van hen had een kleine hoeveelheid vuurwerk op zak. Als er duidelijke aanwijzingen waren dat zij naar Antwerpen waren gekomen om rel te schoppen, werden zij meegenomen naar het politiekantoor en werden hun ouders verwittigd om hen te komen ophalen."

Onder meer in Antwerpen gingen de voorbije dagen oproepen rond op sociale media om rel te schoppen tegen de coronamaatregelen, in navolging van de rellen in Nederland. Maar voorlopig lijkt het overal rustig te blijven. De politie blijft wel extra waakzaam.

Bekijk het fragment in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Volgende week net geen 65.000 vaccinaties, zegt taskforce

Volgende week zullen in België 58.625 mensen een eerste dosis van het coronavaccin van Pfizer toegediend krijgen en 5.750 anderen een eerste dosis van het vaccin van Moderna. Dat meldt de taskforce vaccinatie vanavond laat. In de woonzorgcentra zullen volop tweede dosissen toegediend worden, waardoor de immuniteit de komende weken maximaal opgebouwd zal worden bij deze ouderen, klinkt het.

De bijwerkingen die na vaccinatie worden gemeld, blijken tot dusver mild te zijn, zoals wat verhoogde temperatuur of pijn in de bovenarm. 

"Voor ons land staat de teller nu op bijna 271.000 vaccinaties, waardoor we momenteel in lichte mate voorliggen op het oorspronkelijke vaccinatieschema", aldus de taskforce in een persbericht. "Europees zitten we daarmee mee in het peloton."

Italiaans Geneesmiddelenagentschap raadt vaccin AstraZeneca af voor 55-plussers

Het Italiaanse geneesmiddelenagentschap (AIFA) heeft het vaccin van AstraZeneca tegen COVID-19 toegelaten voor alle volwassenen, maar het beveelt alternatieven aan voor mensen ouder dan 55 jaar.

"AIFA laat het vaccin van AstraZeneca ter voorkoming van de ziekte COVID-19 toe bij mensen ouder dan 18, overeenkomstig de aanbeveling van het EMA (het Europese Geneesmiddelenagentschap)", aldus het Italiaanse agentschap. Maar het wijst op "een mate van onzekerheid" over de werkzaamheid bij 55-plussers, want deze leeftijdsgroep is "slecht vertegenwoordigd" in de tests.

Bijgevolg raadt het Italiaanse agentschap aan "het vaccin van Astrazeneca bij voorkeur te gebruiken bij mensen van 18 tot 55 jaar, in afwachting van meer gegevens", en beveelt het andere vaccins aan voor oudere mensen of voor "de meest kwetsbare" mensen.

Britse minister over vaccinstrijd: we willen met EU samenwerken

De Britse minister Michael Gove heeft de Europese Unie samenwerking bij de moeilijkheden met de levering van vaccins toegezegd. Voor Londen heeft de inenting van de eigen bevolking prioriteit, zo maakte de minister duidelijk, "maar we willen ook met onze vrienden en buren in de Europese Unie samenwerken om hen te helpen".

De achtergrond is de strijd tussen de Europese Commissie en de Brits-Zweedse vaccinproducent AstraZeneca over moeilijkheden bij de leveringen. Het bedrijf gaf als oorzaak voor de vertragingen problemen in fabrieken in Nederland en België aan.

De productie voor Groot-Brittannië ondervindt geen hinder omdat Londen ervoor gezorgd heeft dat de productie in eigen land eerst naar het eigen vaccinatieprogramma gaat, zei de topman van AstraZeneca, Pascal Soriot. Dit leidde tot verontwaardiging omdat de Britten sinds maanden vaccins van Pfizer en Biontech krijgen die in de EU geproduceerd worden. De EU voerde daarop een controlemechanisme in voor de export van vaccins.

Duitsland houdt voet bij stuk: AstraZeneca-vaccin eerst voor jongere mensen

De Duitse regering wil bij de toediening van het vaccin van AstraZeneca geen prioriteit geven aan de mensen ouder dan 65, dat zegt Jens Spahn, de Duitse minister van Gezondheid. In Duitsland, maar ook bij ons, is er heel wat te doen over de werkzaamheid van dat vaccin bij die leeftijdsgroep.

Volgens experts is de werkzaamheid bij oudere mensen nog niet bewezen. Dat erkende ook het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA gisteren bij de goedkeuring van het vaccin voor iedereen boven de 18. Het EMA laat de keuze aan de lidstaten zelf aan welke bevolkingsgroepen ze het vaccin toedienen.

Er zijn voor alle duidelijkheid geen aanwijzingen dat het vaccin helemaal niet zou werken of gevaarlijk zou zijn voor 65-plussers. Alleen waren er in de grootschalige studies van het vaccin nauwelijks proefpersonen ouder dan 55 betrokken, laat staan 65-plussers. Uit de eerste massale inentingen met het vaccin in het Verenigd Koninrijk lijkt het wel te werken bij die groep.

Hoe dan ook houden de Duitsers voet bij stuk. Minister Spahn zegt dat het vaccin eerst aan jongere mensen toegediend kan worden, onder meer aan het personeel van de zorgsector. De officiële toelating van de Duitse autoriteiten wordt ten laatste begin volgende week bekendgemaakt.

Het AstraZeneca-vaccin is volgens onze vaccinatiestrategie in eerste instantie vooral voor 65-plussers bedoeld.

Mondmasker vanaf dinsdag verplicht op openbaar vervoer in VS

Het mondmasker wordt vanaf dinsdag verplicht in het openbaar vervoer in de Verenigde Staten. De maatregel, een belofte van Joe Biden, zal van toepassing zijn op vliegtuigen, bussen, treinen, taxi's en ferryboten.

De reizigers zowel als het personeel "moeten een masker dragen dat de neus en de mond bedekt" wanneer ze met het openbaar vervoer reizen of erop wachten. Sjaals, bandana's of opgetrokken T-shirts worden niet aanvaard als masker.

In de VS stierven sinds het begin van de pandemie ruim 437.000 mensen aan de gevolgen van het coronavirus.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Topman UZ Brussel: "Ik verwacht veel schade door uitgestelde zorg"

Volgens cijfers van de ziekenfondsen werden in 2019 gemiddeld 35.000 patiënten per week opgenomen. Vorig jaar waren dat er maar 20.000 per week. En dat komt omdat veel niet-essentiële ingrepen uitgesteld werden en worden. En dat is zorgwekkend.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Britse politie zoekt vandaal die mondmasker tekende op eeuwenoude kalktekening

De politie van Sussex in het Verenigd Koninkrijk is op zoek naar een vandaal die een mondmasker heeft getekend op de eeuwenoude kalkfiguur van Wilmington. De zogenoemde Long Man of Wilmington is een grote menselijke figuur van kalk op een heuvelrug. 

"Hoewel de vandaal dit mogelijk om te lachen heeft gedaan, is het onaanvaardbaar", klinkt het bij de politie. "The Long Man is beschermd door de wet voor zijn historisch belang. Wie weet wie achter de vandalenstreek zit, moet zeker contact met ons opnemen."

Zo ziet de tekening eruit met mondmasker:

En zo ziet de kalktekening er normaal uit:

Persbureau Reuters kwam ter plaatse om bewegende beelden te maken, maar stelde vast dat de schade intussen al hersteld was.

103 agenten in quarantaine in Waalse politiezone, alle kantoren dicht

Bij de politiezone Oost-Waals-Brabant zitten momenteel alle 103 personeelsleden in quarantaine nadat bij verschillende agenten het coronavirus was vastgesteld. Bij enkele agenten zou het om de besmettelijkere Britse variant gaan. Alle politiekantoren van de zone zijn tot dinsdag dicht.

Lees meer in dit bericht:

Meest gelezen