FOTO: President Vladimir Poetin en zakenman Arkadi Rotenberg

Miljardair en vertrouweling van Poetin zegt dat hij eigenaar is van luxueus paleis uit video van Navalny

De Russische miljardair Arkadi Rotenberg, een vertrouweling van president Vladimir Poetin, zegt dat hij de eigenaar is van het paleis dat volgens opposant Aleksej Navalny eigendom is van de Russische president. De video van het immense en weelderige paleis veroorzaakt heel wat ophef in Rusland.

Volgens de Russische persbureaus voegde Rotenberg eraan toe dat hij van het vastgoed een hotel wou maken. "Ik hoop dat we de bouw van het hotel binnen enkele jaren kunnen afronden", aldus de zakenman en vroegere judopartner van Poetin.

De Russische opposant Aleksej Navalny beschuldigt Poetin ervan de eigenaar te zijn van het weelderige en immense paleis aan de oever van de Zwarte Zee, waarvan de bouw ruim een miljard euro zou hebben gekost. Zijn video op YouTube werd al meer dan 100 miljoen keer bekeken.

Vladimir Poetin ontkent de beschuldigingen, die volgens hem bedoeld zijn om de Russen tegen hem op te zetten. De aanhangers van Navalny organiseerden vorige zaterdag een eerste dag van betogingen en hebben voor morgen nieuwe acties gepland.

Bekijk hier beelden uit de video die Navalny's team maakte van het paleis aan de Zwarte Zee:

Videospeler inladen...

Volgens de medestanders van Navalny is Poetin via stromannen wel degelijk de eigenaar van het paleis.

Op de vraag waarom hij niet eerder zei dat hij de eigenaar was, antwoordde Rotenberg dat "er zo al sancties tegen hem lopen". Hij staat op een lijst van Russen tegen wie het Westen sancties nam in verband met de oorlog in het oosten van Oekraïne.

De onthullingen van Navalny en zijn arrestatie brachten vorige zaterdag tienduizenden betogers op straat. Meer dan 4.000 mensen werden gearresteerd. De Russische ordediensten hebben al gezegd dat ze morgen hard zullen optreden.

Bekijk het verslag in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen