Videospeler inladen...

Minister van Financiën Van Peteghem wil protocol afspreken met banken om bedrijven door de coronacrisis te loodsen

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) heeft een oproep gedaan naar de banken om een duidelijk protocol uit te werken voor bedrijven die in moeilijkheden zitten door de coronacrisis en uitstel van betaling vragen. "De willekeur waar we vandaag in de pers verhalen over horen, moet verdwijnen", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1.

In december heeft de overheid samengezeten met de banken en afspraken gemaakt over het uitstel van afbetalingen van ondernemerskredieten. De Europese Bankautoriteit (EBA) stelt dat banken uitstel mogen verlenen aan bedrijven, maar dat dat beperkt moet zijn voor negen maanden. 

"Wij hebben dan met de banken samengezeten om te bekijken wat er na die negen maanden zou gebeuren. De afspraak is dat na negen maanden uitstel de bedrijven een persoonlijke aanpak kunnen krijgen bij de bank, een case-by-case-aanpak", zegt Van Peteghem.

Ik doe een oproep naar de banken om hun maatschappelijk verantwoordelijkheid op te nemen

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V)

"We horen nu schrijnende verhalen waarbij redelijkheid en menselijkheid ontbreekt. (Zoals een man die eerst de spaarrekening van zijn kind moest leegmaken, voordat zijn bedrijf geholpen zou worden, red.) De willekeur moet verdwijnen."

Van Peteghem wil nu nieuwe afspraken maken met de banken. "Er moet duidelijkheid komen over wat er gebeurt in die case-by-case-benadering. Er moeten eenvormige procedures en regels achterzitten. Het moet duidelijk zijn welke dossierkosten eraan vasthangen en welke waarborgen er gevraagd worden. Ik zou graag met de banken een protocol maken op welke manier ze daarmee moeten omgaan."  

De minister bekijkt ook met de banken of de case-by-case-aanpak die nu loopt tot maart zou kunnen worden verlengd tot juni. 

"Ik doe een oproep naar de banken om hun maatschappelijk verantwoordelijkheid op te nemen", zegt Van Peteghem. "De overheid heeft de banken zoveel jaar geleden ook geholpen op het moment dat zij het moeilijk hadden. We waren solidair. Vandaag vragen we aan hen ook een zekere solidariteit en verantwoordelijkheid." 

Beluister hier het volledige gesprek met minister Vincent Van Peteghem in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen