AFP or licensors

Verontwaardiging in Portugal over prioritair coronavaccin voor "essentiële politici"

In Portugal is grote verontwaardiging ontstaan omdat politici volgende week al een coronavaccin krijgen. Niet alleen essentiële politici, zoals de president, de premier of belangrijke ministers, maar ook honderden anderen: parlementairen, hoge ambtenaren, burgemeesters, magistraten, enzovoort. En dat terwijl de coronacijfers in Portugal de pan uit rijzen, en heel wat mensen uit risicogroepen en de zorgsector nog niet gevaccineerd zijn.

De coronacijfers in Portugal zijn nog nooit zo slecht geweest als nu. Al bijna een week heeft Portugal het hoogste aantal dagelijks vastgestelde besmettingen en coronadoden per honderdduizend inwoners ter wereld, volgens de statistieken die de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit bijhoudt.

Gisteren zijn er opnieuw meer dan 300 doden geteld, en meer dan 16.000 besmettingen, op een bevolking van tien miljoen inwoners. De curve van de besmettingen in Portugal loopt al een tijdje bijna loodrecht omhoog. Dat komt deels door een versoepeling die Portugal toestond in de kerstperiode, maar deels ook doordat de Britse variant van het coronavirus er breed circuleert.

Portugal begon op 27 december met vaccineren, maar ook daar stokt de levering van vaccins, waardoor de vaccinatie vertraging oploopt. De prioritaire vaccinatie van politici, die volgende week start, wekt daarom grote verontwaardiging.

"Essentiële politici"

De regering besliste om “essentiële politici” eerst te vaccineren, omdat ze moeten kunnen blijven functioneren. Maar er lekten de voorbije dagen steeds meer details uit over wie daar allemaal bij blijkt te horen. Regeringsleden, maar ook alle parlementairen, honderden ambtenaren, magistraten van het openbaar ministerie, burgemeesters, enzovoort.

En intussen zijn er nog altijd vele mensen uit risicogroepen, zoals 80-plussers, en mensen uit de medische zorg die nog geen vaccin hebben gekregen, of nog wachten op hun tweede dosis.

AFP or licensors

Vaccin geweigerd

De leider van de grootste oppositiepartij, de centrum-rechtse PSD, weigert alvast zijn vaccin, en krijgt navolging van andere politici. Maar de kritiek komt niet alleen vanuit de oppositie. Ook de communistische partij - een bondgenoot van premier Costa - noemt de rist mensen die prioriteit krijgen “excessief”. 

En de voormalige minister van Volksgezondheid, een partijgenoot van de premier, roept op tot verantwoordelijkheid, ethische zin en gezond verstand in het vaccinatieplan.

Politici krijgen in Portugal intussen wel flink te kampen met het coronavirus. De laatste weken raakten zeker vijf ministers besmet. Ook de president zelf, de 72-jarige Marcelo Rebelo de Sousa, moest onlangs een paar dagen in quarantaine na een positieve test, hoewel hij uiteindelijk toch negatief testte.

Meest gelezen