Nicolas Maeterlinck

Enkel nog overstromingsalarm in Wallonië voor deel van Ourthe, in Vlaanderen zijn geen huizen bedreigd

In Vlaanderen zijn er nog op veel plaatsen hoge waterstanden, maar de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) verwacht geen grote problemen meer. "De situatie is onder controle", zegt Katrien Smet van de VMM. "Er zijn geen huizen bedreigd." Enkel in Wallonië is er nog overstromingsalarm voor een deel van de Ourthe.

"Op heel veel plaatsen zijn onbevaarbare waterlopen buiten hun oevers getreden, want de waterpeilen zijn vannacht nog gestegen", zegt Katrien Smet. "Maar in de loop van de dag zullen ze weer zakken. We laten dan ook gecontroleerd de wachtbekkens leeglopen, zodat die klaar zijn voor een volgende regenbui." De komende dagen worden echter geen grote problemen meer verwacht.  

De Vlaamse Waterweg, die bevoegd is voor de bevaarbare rivieren in Vlaanderen, houdt vooral het Denderbekken in de gaten na de regenval en hoge waterstanden van de jongste dagen. Rond de Dender in Oost-Vlaanderen zijn er al weilanden ondergelopen en ook het jaagpad is op sommige plaatsen afgesloten, bevestigt woordvoerster Liliane Stinissen. "Maar alles is nog onder controle. We volgen de situatie nauwgezet op", klinkt het.

Ook in Wichelen, in Oost-Vlaanderen, blijft de situatie onder controle. Daar is gisteren in allerijl een nooddijk aangelegd om wateroverlast te voorkomen. Aan de Schelde wordt een nieuwe dijk aangelegd en is de oude dijk deels afgegraven om een baan aan te leggen voor werfverkeer. 

"Toen ik gisteren langskwam stond het water van de Zeeschelde zeer hoog en dreigde het over de dijk te lopen. Daarop hebben we onmiddellijk de noodsituatie afgekondigd, de mensen van de Waterweg en de aannemer gecontacteerd en beslist om een nooddijk aan te leggen", vertelt burgemeester van Wichelen Kenneth Taylor (SAMEN).

Dat is gisterennamiddag gebeurd. "Men heeft mij gegarandeerd dat die nu voldoende hoog is", zegt de burgemeester. Maar er is nog een ander probleem. "De Bosbeek mondt uit in de Schelde, maar door de hoge waterstand van de Schelde, kon het water niet meer weg en dreigde het op straat te lopen." In overleg met de gouverneur en de civiele bescherming werd daar een extra pomp geplaatst om het water uit de Bosbeek te pompen. Ook de brandweer pompte vrijdag al water weg.

Lees voort onder de video.

Videospeler inladen...

"De nooddijk heeft het gisterenavond en deze ochtend gehouden", zegt burgemeester Kenneth Taylo (SAMEN). "Ook de extra pomp van de civiele bescherming die ingezet is aan de Bosbeek, heeft ervoor gezorgd dat het water gecontroleerd bleef en dus een stuk op straat kwam, maar niet in de huizen."

Ook elders hoge waterstanden

Ook elders zijn er hoge waterstanden en zijn onbevaarbare waterlopen buiten hun oevers getreden. In het IJzerbekken, het Denderbekken en het Demerbekken is dat volgens de Vlaamse Milieumaatschappij het meest het geval. Maar zware problemen, bijvoorbeeld met ondergelopen huizen, verwacht de VMM niet.

De situatie van vrijdag houdt aan, zegt VMM-woordvoerster Katrien Smet. "Het peil van zeer veel onbevaarbare waterlopen staat hoog. Op verschillende plaatsen zijn waakpeilen overschreden, waardoor die waterlopen buiten de oevers treden." 

"Maar gelukkig worden er geen huizen bedreigd." Weilanden, akkers en natuurgebied kunnen wel blank staan. Heel wat wachtbekkens zijn intussen gevuld of gedeeltelijk gevuld, en ook de dijken houden het water tegen.

Enkel nog overstromingsalarm voor deel van de Ourthe in Wallonië

In Wallonië geldt vanochtend enkel nog voor het lagergelegen gedeelte van de Ourthe een overstromingsalarm. Daar is de rivier dus buiten de oevers getreden, zo leert de laatste evaluatie van de Waalse overheidsdienst voor de waterwegen. 

Naast het lagergelegen gedeelte van de Ourthe was sinds vrijdagavond ook een overstromingsalarm van kracht voor de Our, alsook de Vesder en zijrivieren en de Amblève en zijrivieren. Daar zijn de waterstanden intussen gezakt. Ook de komende uren zou het water blijven zakken. 

Op de meeste van die plaatsen is de alarmfase dus niet langer van kracht, maar wel de pre-alarmfase. Dat is ook het geval voor andere waterlopen in het zuiden van het land, onder meer voor delen van de Maas. Hier blijft dus waakzaamheid geboden. Op het hogergelegen gedeelte van de Maas blijft het peil nog stijgen, op het lagere stuk blijft het waterpeil hoog door de wateraanvoer van de Ourthe.

Gisteren moesten in Esneux, ten zuiden van Luik, een tiental bewoners van een camping geëvacueerd worden, omdat de camping onder water gelopen was. 

Videospeler inladen...

Op de website waterinfo.be kan je de situatie in jouw buurt op de voet volgen.

Meest gelezen