Videospeler inladen...

Politie voert bijna 500 arrestaties uit in en rond Brusselse stations, vuurwerk en verboden wapens in beslag genomen

De Brusselse politie is de hele dag massaal aanwezig geweest in de buurt van het Atomium en de verschillende treinstations om te verhinderen dat er verboden betogingen plaatsvonden tegen de coronamaatregelen. Volgens Olivier Slosse van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene zijn daarbij een kleine 500 arrestaties uitgevoerd. Tot rellen kwam het niet. Maar verschillende personen waren daar wel degelijk op uit, zo blijkt uit voorwerpen die de politie vond bij opgepakte manifestanten.

Betogers wilden vandaag aan het Atomium en in de buurt van het Centraal Station betogen tegen de coronamaatregelen, maar die betogingen werden door het stadsbestuur allebei verboden. Op sociale media werd wel nog opgeroepen om naar de hoofdstad af te zakken en heel wat mensen hebben dat dus ook gedaan.

Lees voort onder de foto's. 

Om nieuwe ontsporingen of rellen te voorkomen, was de politie daarom massaal aanwezig. 

"Er waren 2 plaatsen waarvoor we veel aandacht hadden", vertelt woordvoerder Slosse aan VRT NWS. "Enerzijds was dat de Heizel. Daar waren een paar tientallen mensen opgedaagd. We hebben hen aangesproken en hen ontraden om daar te blijven. Ze hebben dat opgevolgd."

"Rond het Centraal Station was de situatie anders. Daar was veel beweging en zijn een aantal aanhoudingen geweest, dit in de stations Noord, Centraal en Zuid. Dat waren preventieve aanhoudingen om te voorkomen dat mensen zich konden verzamelen."

Bekijk hier een bijhorend verslag uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Op Twitter deelt de politie van Brussel wat ze naar eigen zeggen in beslag hebben genomen van opgepakte betogers. "Een katapult, messen, voetzoekers, bengaals vuur, versterkte handschoenen en een gebitsbeschermer", schrijven ze. "Alleszins geen voorwerpen voor een vreedzame bijeenkomst en dus halen we die voorwerpen van de straat."

De personen die deze voorwerpen bij zich hadden, mogen zich aan een proces-verbaal en mogelijk een gerechtelijk gevolg verwachten.

Bijna 500 arrestaties

Volgens de laatste stand van zaken zijn in totaal 488 mensen opgepakt. Het gaat om administratieve aanhoudingen. De opgepakte manifestanten worden met mondjesmaat opnieuw vrijgelaten om vreedzaam de trein te nemen naar huis. Ze riskeren een GAS-boete.

Onder de betogers waren ook veel voetbalsupporters aanwezig. "De manifestatie was niet toegelaten, toch zijn heel wat mensen opgedaagd, onder hen ook supporters van verschillende voetbalclubs in ons land", zo luidt het.

Lees voort onder de foto's.

Vorige zondag werd aan de Brusselse Kunstberg een betoging tegen klassenjustitie verboden, al daagden toen toch heel wat betogers op. De betoging werd toen gedoogd door de politie, maar nadien liep het uit de hand en werd er massaal overgegaan tot arrestaties.

Even over 11 uur was het nog relatief rustig in het Centraal Station, zo kon onze collega Tomas Teetaert ter plaatse vaststellen in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen