De Belgica werd in februari vorig jaar een eerste keer voorgesteld in de Freire-scheepswerf in Vigo (Galicië).
Jorn Urbain - The Belgian Navy

Gent wordt peterstad van nieuwe onderzoeksschip Belgica: "Zullen peterschap met trots dragen"

Gent wordt de peterstad van de Belgica, het nieuwe Belgische onderzoeksschip. Dat melden staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine en de Gentse burgemeester, Mathias De Clercq. Het schip werd vorig jaar een eerste keer voorgesteld in de Spaanse havenstad Vigo (foto's) en zal in september gedoopt worden in Gent. 

De Belgica wordt momenteel nog afgewerkt in Vigo. Het schip voert intussen al de eerste testvaarten uit. In september zal het na een inwijdingsvaart tussen Zeebrugge en Gent in aanwezigheid van kroonprinses Elisabeth gedoopt worden in Gent. Zij is de meter van het vaartuig.

Het schip zal dienen als oceanografisch onderzoeksschip en zal een belangrijke rol spelen in het Belgisch en Europees marien onderzoek. Zo zal de Belgica uitvaren voor wetenschappelijke expedities in het kader van onderzoek naar bijvoorbeeld de strijd tegen de opwarming van de aarde en een betere bescherming van het milieu.

De stad Gent had zich kandidaat gesteld voor het peterschap. Daarbij kreeg de stad de steun van de Gentse universiteit (UGent). "Met de Belgica dragen we ertoe bij dat België en Europa wereldleiders worden op het gebied van mariene exploratie. Ik ben erg blij met het Gents enthousiasme om peter te worden van dit uitzonderlijk schip", zegt staatssecretaris Thomas Dermine (PS).

(lees door onder de foto)

Ik ben erg blij met het Gentse enthousiasme

Staatssecretaris Thomas Dermine
Jorn Urbain - The Belgian Navy

Gentse motoren

"Gent gaat deze titel aangrijpen om jongeren en scholen warm te maken voor wetenschap en de Gentse troeven als kennis- en havenstad maximaal uit te spelen. Het schip wordt aangedreven door Gentse motoren, de Gentenaars zullen het peterschap met trots dragen", voegt Mathias De Clercq (Open VLD) toe.

Het schip is eigendom van de staat via het Federaal Wetenschapsbeleid. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) staat in samenwerking met het ministerie van Defensie en een private operator in voor het beheer.

De nieuwe Belgica zal het gelijknamige onderzoeksschip uit 1984 vervangen. Dat legde sindsdien al bijna 1 miljoen kilometer af, en heeft meer dan 1.000 wetenschappelijke expedities op de teller. 

Gent gaat deze titel aangrijpen om jongeren en scholen warm te maken voor wetenschap

Gent-burgemeester Mathias De Clercq

71 meter lang en meer labruimte

In vergelijking met zijn voorganger zal de nieuwe Belgica groter zijn, 71 meter lang tegenover 50 meter. Het zal dubbel zoveel aan laboratoriumruimte bieden, zodat er tot 28 wetenschappers aan boord kunnen werken. De modernste wetenschappelijke apparatuur moet onder meer toelaten om stalen te nemen tot op 5.000 meter diepte.

Het zal ook een stil schip zijn, wat belangrijk is voor onder andere visserijonderzoek, en het krijgt een lichte ijsversterking om tijdens de zomer onderzoek te kunnen doen aan de noordpoolcirkel.

Jorn Urbain - The Belgian Navy

Meest gelezen