Videospeler inladen...

Meer mensen kampen met alcoholprobleem: "Ik dronk tijdens de lockdown vier flessen wijn per dag"

Meer mensen leken tijdens de lockdown te grijpen naar alcohol. De zelftest op de site van de Druglijn werd tijdens deze periode maar liefst 66 procent meer ingevuld. “Ik had hiervoor al een probleem”, getuigt Pascal De Praeter in “De zevende dag”. “Maar door de stress tijdens de coronacrisis dronk ik op een gegeven moment vier flessen wijn per dag. Ik wil mensen aanmoedigen om stil te staan bij hun alcoholgebruik.”

Pascal De Praeter was zestien jaar toen hij voor het eerst in aanraking kwam met alcohol. "Ik ben 35 jaar verslaafd geweest", getuigt hij in "De zevende dag". "Voor de coronacrisis dronk ik vijf à zes glazen wijn per dag, maar tijdens de eerste lockdown is dat echt geëxplodeerd. Ik vluchtte meer en meer naar de drank door de stress. Naar het einde toe dronk ik vier flessen wijn per dag."

Pascals alcoholgebruik woog zwaar op zijn gezin. Zijn partner stelde hem dan ook een ultimatum. "Ze heeft me duidelijk gezegd dat er iets moest veranderen of dat het anders gedaan is. Ik kon niet meer functioneren, dus dan heb ik beslist om me te laten opnemen."

Bekijk hier de volledige getuigenis van Pascal in "De zevende dag" (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Ondertussen gaat het goed met Pascal, die vandaag volledig nuchter is. "Op een kleine herval na heb ik eigenlijk geen drang meer, maar ik blijf behoedzaam voor de valkuilen."

"Veel mensen hebben het idee dat mensen met een alcoholprobleem abnormaal zijn", zegt hij. "Nochtans komt het probleem voor in alle lagen van de bevolking. Je ziet dat niet." 

Een alcoholprobleem is een gevolg en geen oorzaak

Michaël Niclaus, alcoholcoach

Pascal wil er dan ook zijn levensmissie van maken om mensen te sensibiliseren en te wijzen op de gevaren van alcohol. "Ik wil mensen meegeven dat ze eens stilstaan bij hun alcoholgebruik, en dat ze hulp zoeken als ze tot het besef komen dat het eigenlijk niet helemaal oké is."

"Een alcoholprobleem is een gevolg en geen oorzaak", zegt Michaël Niclaus, Pascals alcoholcoach. Hij helpt hem om nuchter te blijven. "Het is het gevolg van een andere, onderliggende problematiek. Daar ga ik naar op zoek."

Meer dan 700.000 Vlamingen drinken meer dan gezond is

Tom Evenepoel, coördinator Druglijn

Voor Tom Evenepoel, coördinator van de Druglijn, is Pascals verhaal heel herkenbaar. "Ik denk dat het een realiteit is dat er extra mensen in de problemen zijn gekomen", zegt Evenepoel. 

"Er zijn mensen die inderdaad al behoorlijk wat dronken voor de coronacrisis en die door de omstandigheden merken dat het nu ontspoort. Maar er zijn ook mensen die nu alcohol hebben ontdekt, bewust of onbewust als copingmechanisme."

Op de site van de Druglijn kun je een zelftest invullen. Zo kun je een idee krijgen of je een gezonde relatie met alcohol hebt. "Dit jaar hebben 36.000 mensen de test ingevuld", zegt Evenepoel. "Dat is een stijging van 36 procent tegenover vorig jaar. Tijdens de lockdownperiode zagen we zelfs een stijging van 66 procent."

Bekijk hier het volledige gesprek met Tom Evenepoel in "De zevende dag" (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Volgens Evenepoel is de hele problematiek een valkuil. "Mensen denken dat er pas sprake is van een alcoholprobleem wanneer de situatie helemaal ontspoort. Wij weten uit onderzoek dat meer dan 700.000 Vlamingen meer drinken dan gezond is. Dat wil niet zeggen dat die mensen verslaafd zijn, maar je kunt dan wel spreken van een patroon van alcoholgebruik dat zich op termijn kan wreken."

Tournée Minérale

Volgens de richtlijn van de Druglijn drink je best niet meer dan tien glazen per week. Die tien glazen drink je dan beter ook niet allemaal tegelijk, maar verspreid over enkele dagen. Evenepoel moedigt ook aan enkele dagen per week volledig alcoholvrij te houden. Zo voorkom je gewoontevorming.

Morgen begint ook Tournée Minérale. Voor veel mensen de start van een maand zonder alcohol. Volgens Evenepoel is Tournée Minérale zo'n maand goed om gewoontevorming te doorbreken. 

Vragen over drank, drugs, pillen, gokken of gamen? Bezorgd om iemand? Bel anoniem 078 15 10 20 of mail en chat via www.druglijn.be.

Meest gelezen