The Animals in 1965, met Hilton Valentin helemaal links.
AP1965

Hilton Valentine (77), bedenker van legendarische gitaarriff van "House of the rising sun" van The Animals, is overleden

Hilton Valentine, de gitarist van de Britse rockband The Animals, is op 77-jarige leeftijd overleden. Als zijn naam je niet veel zegt, dan misschien wel "The house of the rising sun" uit 1964. Het nummer werd een wereldhit in Europa en daarbuiten en prijkt ook nu nog hoog in vele classics-lijstjes.

Hilton Valentine richtte The Animals op in 1963, samen met zanger Eric Burdon, bassist Chas Chandler, organist Alan Price en drummer John Steel. In 1964 namen ze een versie op van "The house of the rising sun", een Amerikaanse traditional. Die bereikte zowel in het Verenigd Koninkrijk als in de Verenigde Staten de eerste plaats in de hitlijsten.

In "The house of the rising sun" vertelt de zanger dat hij zijn leven vergooid heeft in een huis in New Orleans, in een gebouw met die naam, en hij waarschuwt anderen om niet hetzelfde pad te volgen. Waar, wanneer en hoe het lied precies ontstaan is, is zoals wel vaker met volksliedjes niet duidelijk. Evenmin is duidelijk waar die "rising sun" voor staat. In enkele Engelse volksliedjes is het een bedekte verwijzing naar bordelen en naar cafés.

Er zijn hoe dan ook al honderden versies van opgenomen door bekende en minder bekende artiesten. De meest bekende is die van The Animals uit 1964. De openingstonen vormen een van de bekendste gitaarriffs uit de muziek en zijn van de hand van Hilton Valentine. "The house of the rising sun" werd hun zogenoemde signature song en is uitgegroeid tot een klassieker in de muziekgeschiedenis.

Beluister hier "The house of the rising sun", artikel gaat verder onder de clip:

Naast "The house of the rising sun" scoorden The Animals ook met "Don't let me be misunderstood" en "We gotta get out of this place". In 1966 verliet Valentine de groep om een solocarrière op te bouwen, al dook hij wel geregeld op bij reünies en ging hij nog op tournee met zanger Eric Burdon. Valentine werd geboren in North Shields, in het noordoosten van Engeland, en woonde de laatste jaren in de Amerikaanse staat Connecticut. Daar is hij ook overleden.

Eric Burdon bracht hulde aan Valentine op Instagram. "Het begin van "Rising sun" zal nooit meer hetzelfde zijn. Je speelde het niet gewoon, je leefde het. Mijn hart is gebroken door het onverwachte nieuws. We hadden geweldige tijden samen. Van North Shields tot de rest van de wereld. Rust in vrede."

Meest gelezen