AFP or licensors

Liveblog - Toch meer AstraZeneca-vaccins voor EU in 1e kwartaal, protest tegen coronamaatregelen in verschillende landen

In Brussel zijn bijna 500 mensen opgepakt bij een verboden betoging tegen de coronamaatregelen. Ook in Nederland, Oostenrijk, Hongarije en Tsjechië zijn mensen op straat gekomen tegen dergelijke maatregelen. En Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen kondigt vanavond aan dat AstraZeneca 9 miljoen extra vaccins zal leveren in het eerste kwartaal. Volg al het coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

AstraZeneca gaat 9 miljoen extra dosissen leveren aan Europese Unie

Farmabedrijf AstraZeneca gaat 9 miljoen extra dosissen van zijn coronavaccin leveren aan de Europese Unie. Dat meldt Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen op Twitter. In het eerste kwartaal zullen er nu in totaal 40 miljoen dosissen geleverd worden. 

Nog volgens Von der Leyen zullen de leveringen ook een week vroeger starten en zal het bedrijf de productiecapaciteit in Europa verhogen.

De aankondiging van AstraZeneca dat ze maar 31 miljoen dosissen zouden leveren in het eerste kwartaal vanwege productieproblemen, een daling met 60 procent, deed de spanning tussen de EU en het bedrijf hoog oplopen. Of het conflict nu helemaal van de baan is, is nog niet duidelijk, want 40 miljoen ligt nog altijd veel lager dan de 100 miljoen die oorspronkelijk was toegezegd. Commissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides spreekt over goed nieuws en een stap vooruit.

Gisteren maakte de taskforce vaccinatie bekend dat ons land in de komende weken kan rekenen op 280.000 dosissen van het AstraZeneca-vaccin. Mogelijk kan dat aantal dus nog wat oplopen.

"Nog moeilijke periode voor de boeg"

Von der Leyen erkent in een gesprek met de Duitse zender ZDF dat er in februari en maart te weinig vaccins zullen zijn in de Europese Unie om gelijke tred te houden met de VS en het Verenigd Koninkrijk. Volgens de Commissievoorzitter zouden de problemen in het tweede kwartaal, vanaf april dus, wel voorbij moeten zijn.

"We hebben 12 miljoen mensen gevaccineerd. Dat is minder dan het Verenigd Koninkrijk. Maar dat is wel een hoog aantal, als je de grootte van de EU in acht neemt. We zijn goed opgeschoten. Natuurlijk hebben we een moeilijke periode voor de boeg in februari en maart. Dat staat buiten kijf. Maar in het tweede kwartaal komt Johnson & Johnson erbij en zullen de farmaceutische bedrijven de opstartproblemen hebben overwonnen. We kunnen dan aanzienlijk meer dosissen verwachten."

Bekijk het verslag in "Het Journaal Laat":

Videospeler inladen...

Protest tegen coronamaatregelen in verschillende Europese landen

De Nederlandse politie heeft ingegrepen op het Museumplein in Amsterdam. Daar waren volgens de stedelijke overheid ongeveer 600 mensen aanwezig die te weinig afstand hielden. Ondertussen lijkt de rust op het plein te zijn weergekeerd. Bij het uitdelen van boetes werd met voorwerpen naar de politie gegooid. Er zijn 30 betogers opgepakt.

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Elders in Nederland, in Apeldoorn was er een kleine  demonstratie, ook die is rustig verlopen. In Maastricht greep de politie in toen een groep van 30 tot 40 mensen door de binnenstad liep. Volgens de politie hielden ze zich niet aan de coronamaatregelen.

Ook in andere Europese landen is er protest geweest tegen de coronamaatregelen. In Boedapest in Hongarije kwamen de mensen van de dienstensector op straat, omdat ze nu technisch werkloos zijn.

Lees verder onder de foto:

AFP or licensors

In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen zijn zo'n 5.000 mensen op straat gekomen. De politie heeft tientallen mensen opgepakt. Er waren ook leden van extreemrechts bij de manifestanten.

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Ook in Tsjechië zijn mensen op straat gekomen tegen de coronamaatregelen. Hetzelfde was buiten Europa het geval in bijvoorbeeld Israël.

AFP or licensors

"Zonder nieuwe stijging in cijfers eindigt avondklok in Nederland op 10 februari"

Als de besmettingscijfers de komende anderhalve week niet weer gaan stijgen, zal de avondklok in Nederland op 10 februari aflopen. Dat melden ingewijden aan het Nederlandse persagentschap ANP, na berichtgeving van de Nederlandse openbare omroep NOS.

Aan de invoering van de avondklok ging een fel debat vooraf. Lange tijd leek er geen meerderheid voor te vinden in de Nederlandse Tweede Kamer, maar uiteindelijk stemden er toch genoeg partijen mee in. De maatregel loopt op 10 februari automatisch af, van verlenging zou alleen sprake zijn als de Kamer daar opnieuw mee instemt.

De avondklok ging in Nederland vorige week zaterdag in. Het effect van een maatregel op de besmettingscijfers kan pas na een week of twee goed worden bepaald. Maar als de besmettingscijfers blijven dalen, zoals de afgelopen dagen het geval was, zal politiek draagvlak voor verlenging van de spertijd waarschijnlijk moeilijk te vinden zijn, zo luidt het.

Het kabinet vergadert in Nederland dinsdag weer over de coronacrisis, dan wordt naar verwachting een knoop doorgehakt over de avondklok.

Geen test nodig voor wie op minder dan 30 kilometer van Franse grens woont

Bewoners in gebieden op minder dan 30 kilometer van de Franse grens zullen geen negatieve PCR-test moeten voorleggen voor verplaatsingen van minder dan 24 uur. De Franse regering heeft verduidelijkingen toegevoegd aan de uitzonderingen voor de PCR-test, die een voorwaarde is om het land binnen te komen. Mensen die over de grens werken, transporteurs en mensen die op minder dan 30 kilometer van de Franse grens wonen, zijn vrijgesteld.

De Franse regering kondigde vrijdag nieuwe maatregelen aan tegen het coronavirus. Mensen uit de Europese Unie die naar Frankrijk gaan, moeten vanaf zondag een negatieve PCR-test voorleggen die minder dan 72 uur oud is. De Franse premier Jean Castex kondigde toen aan dat enkel grensarbeiders vrijgesteld zijn.

Als een Belgische grensbewoner naar Frankrijk wil voor aankopen of een andere reden, moet die geen PCR-test voorleggen maar wel de Belgische verklaring op eer. In Frankrijk geldt ook een avondklok van 18 uur tot 6 uur. Enkel essentiële verplaatsingen zijn dan toegelaten, waarbij ook een Frans attest is vereist.

Von der Leyen: "Doel blijft vaccinatiegraad van 70 procent tegen einde zomer"

De Europese Unie blijft bij haar streefdoel om 70 procent van de volwassenen tegen "het einde van de zomer" te vaccineren. "We willen dat 70 procent van de volwassenen van de EU tegen het einde van de zomer gevaccineerd zijn", zei de voorzitster van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, aan de Duitse televisiezender ZDF. Deze doelstelling was op 19 januari bekendgemaakt, maar kwam op de helling door vertragingen in de leveringen die AstraZeneca aankondigde.

De Europese doelstelling is minder ambitieus dan die van de Belgische taskforce vaccinatie. Die hopen dat tegen september iedereen die dat wil hun eerste prik zal hebben gekregen, mogelijk is dat dus meer dan 70 procent. De Vlaamse regering heeft de lat nog iets hoger gelegd en denkt dat -als de leveringen van de vaccins vlot verlopen- iedereen al vóór de zomer een eerste prik zal hebben gekregen.

Nederland stelt aantal vaccinaties fors bij

Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid heeft de cijfers voor de vaccinaties fors bijgesteld. De teller staat er vandaag al op 346.790 prikken, een pak meer dan de 226.298 prikken die gisteren werden gemeld. Dat komt door een nieuwe manier waarop het aantal vaccinaties wordt becijferd.

Er is volgens het Nederlandse ministerie vaak een onderrapportage, omdat veel huisartsen, ziekenhuizen en centra voor langdurige zorg hun cijfers laat doorgeven. Daarom gaan ze voortaan schattingen maken op basis van de geleverde dosissen. Hierdoor is het cijfer plots fors naar boven bijgesteld.

"Het ministerie krijgt de afgelopen tijd veel kritiek op de voortgang van de vaccinaties en wil graag laten zien dat er meer gevaccineerd wordt dan de cijfers laten zien", klinkt het bij de NOS. De vaccinatiegraad ligt daarmee op ongeveer 2 procent. Ter vergelijking, in België ligt die momenteel op 2,4 procent. Het EU-gemiddelde bedraagt 2,8 procent.

Buitenschoolse kinderopvang Stabroek week dicht na coronabesmettingen bij verschillende kinderen

De buitenschoolse kinderopvang De Rakkertjes in Stabroek gaat vanaf morgen, maandag, een week dicht. Burgemeester Rik Frans (N-VA) besloot de kinderopvang uit voorzorg te sluiten nadat verschillende coronabesmettingen zijn vastgesteld bij kinderen die naar de opvang waren geweest. Het gaat om kinderen van de Vrije basisschool Sint-Catharina in Stabroek. Twee klassen, van het derde en zesde leerjaar, zitten in quarantaine.

Lees meer:

Groot-Brittannië vaccineert bijna 600.000 mensen in één dag

Terwijl het vaccinatieprogramma in de Europese Unie langzaam vooruitgaat, slaagt Groot-Brittannië erin recordaantallen mensen te vaccineren. Alleen al op zaterdag zijn volgens cijfers van de regering bijna 600.000 dosissen toegediend. Het aantal eerste inentingen ligt er nu op bijna 9 miljoen. Ongeveer 490.000 mensen kregen ook al een tweede dosis.

Op onderstaande grafiek ziet u een vergelijking tussen Groot-Brittannië, de Europese Unie, ons land en onze buurlanden. Het gaat om het aantal dosissen per 100 inwoners en de data is volledig tot en met vrijdag.

In Groot-Brittannië zijn nu ongeveer 13 dosissen per 100 inwoners uitgedeeld. Belangrijke kanttekeningen zijn wel dat de Britten al een maand langer bezig zijn met vaccineren, dat AstraZeneca daar nog steeds levert wat ze beloofd hadden en dat er ook regelmatige leveringen zijn van Pfizer uit de EU.

Duitsland doet het net iets beter dan het Europese gemiddelde van 2,7 dosissen per 100 inwoners. Ons land zit daar net onder, gevolgd door Frankrijk, Luxemburg en Nederland.

School in Aarlen week dicht na ontdekking Zuid-Afrikaanse variant

In Aarlen zal de lagere school Saint-Bernard meer dan een week gesloten blijven, nadat in een klas een besmetting werd vastgesteld met de Zuid-Afrikaanse variant van het nieuwe coronavirus. Dat maakte het stadsbestuur bekend.

De stad riep na de ontdekking voor het weekend de crisiscel samen. Gisteren werd afgesproken dat alle leerlingen en het voltallige personeel van de school -zo'n 450 mensen- een coronatest moesten ondergaan. Uit de eerste resultaten blijkt dat er in de school minstens drie clusters zijn. Ook deels bij het personeel.

Alle leerlingen en leerkrachten moeten ook in quarantaine blijven.

Destelbergen verplicht mondmaskers in vierde, vijfde en zesde leerjaar

Vanaf morgen moeten alle leerlingen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar uit de zes basisscholen in Destelbergen verplicht een mondmasker dragen tot aan de krokusvakantie. Dat heeft burgemeester Elsie Sierens (Open VLD) in overleg met de taskforce beslist. Voor kinderen van het eerste tot en met het derde leerjaar wordt het sterk aangeraden, maar is er geen verplichting.

"De laatste tijd kregen we heel wat alarmerende berichten uit de bovenbouw van onze lagere scholen", zegt burgemeester Sierens. "Het ging om besmettingen, klassen die in quarantaine moesten. Vandaar dat we hebben samen gezeten met de taskforce en tot deze beslissing gekomen zijn. We zijn alvast niet over een nacht ijs gegaan. De onrust bij ouders en leerkrachten nam ook toe."

De maatregel loopt voorlopig tot aan de krokusvakantie. Dan wordt de maatregel geëvalueerd en eventueel verlengd naargelang de cijfers evolueren. "De kinderen vinden het alvast niet erg. Ze vinden het belangrijk dat ze hun vriendjes kunnen zien. Ook bij de ouders merken we een grote bereidheid."

Geen bijkomende besmettingen na tweede testronde in basisschool Hulshout

Het eerste deel van een tweede testronde in de gemeentelijke basisschool in Hulshout heeft geen bijkomende besmettingen opgeleverd. Dat meldt de gemeente, nadat de school maandag moest sluiten door besmettingen met de Britse variant van het coronavirus. Een deel van de leerlingen moet nog een tweede keer getest worden.

Politie onderbreekt feest van jongeren in hotel in Nijvel

In een hotel in Nijvel heeft de politie een illegaal feest stopgezet. Patrouilles van verschillende lokale politiezones hebben vanmorgen rond 8.30 uur 25 mensen uit het hotel geëvacueerd. De feestvierders waren 17 tot ongeveer 20 jaar oud, bevestigt de lokale politie.

De feestvierders zaten in zes kamers in het hotel. Een verantwoordelijke van het hotel had de ordediensten gewaarschuwd. Tegen 21 jongeren zijn processen-verbaal opgesteld. Het parket van Waals-Brabant is op de hoogte gebracht.

Basisscholen en kinderopvang vanaf 8 februari open in Nederland

Basisscholen en de kinderopvang gaan vanaf 8 februari weer open in Nederland. Dat hebben onderwijsminister Arie Slob en minister van Kinderopvang Wouter Koolmees gezegd na corona-overleg.

Al begrijpen ze de zorgen van leerkrachten en ouders. Daarom is het volgens Slob belangrijk dat het heropenen van de basisscholen zorgvuldig gaat. Als een kind in de klas positief getest is, moeten alle leerlingen vijf dagen in quarantaine. Bij leraren worden sneltests ingezet.

"Captain Tom", 100-jarige veteraan die al wandelend miljoenen inzamelde, nu zelf in ziekenhuis met COVID-19

Kapitein Thomas "Tom" Moore, de 100-jarige Brit die meer dan 35 miljoen euro heeft verzameld voor de Britse gezondheidszorg NHS door rondjes in zijn tuin te stappen met wandelrek, is opgenomen in het ziekenhuis met COVID-19. Dat meldt zijn dochter op Twitter. Moore werd zelfs geridderd door de Britse Queen.

Lees meer in dit bericht:

Duizenden joden wonen begrafenis rabbijn bij in Jeruzalem, ondanks lockdown

Duizenden ultraorthodoxe joden hebben, ondanks de lockdown, in Jeruzalem de begrafenis bijgewoond van een invloedrijke rabbijn. Een menigte ultraorthodoxen volgde de begrafenisstoet in Jeruzalem naar een begraafplaats aan de rand van de stad, zonder de regels van fysieke afstand te respecteren. De menigte zou ook geen maskers hebben gedragen.

 "Dit is hoe ongelijke wetshandhaving eruit ziet: miljoenen gezinnen en kinderen zitten opgesloten in hun huizen en houden zich aan de regels, terwijl duizenden ultraorthodoxe mensen een begrafenis bijwonen", twitterde Gantz, coalitiepartner van premier Benjamin Netanyahu. "Of we sluiten voor iedereen, of we gaan open voor iedereen."

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Politie voert bijna 500 arrestaties uit in en rond stations van Brussel in marge van verboden manifestatie

De Brusselse politie is  al de hele dag massaal aanwezig in de buurt van het Atomium en de verschillende treinstations in de marge van een verboden manifestatie tegen de coronamaatregelen. Volgens Olivier Slosse van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene zijn intussen al bijna 500 arrestaties uitgevoerd. Intussen zijn er nog maar enkelingen aanwezig. Tot rellen is het niet gekomen.

Lees meer in dit artikel:

Tien besmettingen in drie GO-scholen in Geraardsbergen

Er zijn tien besmettingen met het coronavirus vastgesteld bij de kinderen en het personeel van de drie GO!-scholen in Geraardsbergen. Het gaat om tien besmettingen op een totaal van zo'n 700 geteste personen. Vijf klassen worden in quarantaine geplaatst om verdere besmetting te vermijden.

Bijna alle leerkrachten en leerlingen uit de drie GO!-scholen, GO! Centrum, Dender en De Drempel, lieten zich testen, een totaal van zo'n 700 mensen. "Dit toont aan dat iedereen samen met ons het coronavirus wil verslaan", zegt burgemeester Guido De Padt (Open VLD). "Wij willen de ouders dan ook van harte bedanken voor hun medewerking en hopen dat we dinsdag op eenzelfde engagement mogen rekenen."

Over de drie scholen heen testten zeven leerlingen en drie leerkrachten positief. "Het is momenteel nog niet duidelijk of het over de Britse variant van het coronavirus gaat. Vijf klassen werden in quarantaine geplaatst. Het CLB en de scholen hebben de ouders op de hoogte gebracht van het resultaat van hun kind."

Bij elke besmetting wordt een grondige analyse en contacttracing opgezet. "Op die manier proberen we verdere verspreiding kordaat in de kiem te smoren", aldus de burgemeester. Dinsdag wordt getest in de GO!-basisschool Klim Op in Zandbergen en bij alle andere lagere scholen op het grondgebied van Geraardsbergen. 

Winterkoopjes zijn fiasco, Mode Unie trekt aan alarmbel

De winterkoopjes, die nog tot 15 februari duren, zijn allerminst een succes. Dat schrijft De Zondag op basis van een rondvraag van Mode Unie en Unizo bij 325 zelfstandige modehandelaars. "Wij krijgen veel telefoontjes van radeloze ondernemers. Er moet dringend iets gebeuren", zegt directeur van Mode Unie Isolde Delanghe

Ook het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) trekt aan de alarmbel en herhaalt zijn vraag aan de overheid om opnieuw winkelen met twee toe te laten.

Politie deelt in beslaggenomen voorwerpen van betogers

Op Twitter deelt de politie van Brussel wat ze naar eigen zeggen in beslag hebben genomen van opgepakte betogers. "Een katapult, messen, voetzoekers, bengaals vuur, versterkte handschoenen en een gebitsbeschermer", schrijven ze. "Alleszins geen voorwerpen voor een vreedzame bijeenkomst en dus halen we die voorwerpen van de straat."

Bij de betoging tegen de coronamaatregelen werden 300 betogers opgepakt.

Kunstenaars fleuren dichtgetimmerde Nederlandse stad op

Verschillende straatkunstenaars van het collectief “King of colors” beschilderen de houten platen waarmee veel etalages van winkels zijn dichtgetimmerd in de Nederlandse stad Den Bosch. Vorige week zijn verschillende winkels vernield en geplunderd in de stad bij betogingen tegen de avondklok in Nederland.

"Wij dachten, laten we van iets lelijks, iets moois maken door middel van kleur. Daar staan wij voor", zegt Jan-Henk van Ieperen van kunstenaarscollectief aan Omroep Brabant.

Bekijk enkele foto’s op hun Instagram-kanaal:

Israël zal 5.000 vaccins bezorgen voor Palestijns medisch personeel

Israël zal 5.000 COVID-19-vaccins aan de Palestijnse Autoriteit bezorgen voor medisch personeel dat op de frontlijnen van de pandemie werkt. "De eerste lading wordt wellicht begin volgende week overgemaakt", klinkt het

Palestijnse critici hebben de Palestijnse Autoriteit (PA), die controle heeft over delen van de bezette Westelijke Jordaanoever, opgeroepen de vaccins niet te aanvaarden. Ze zeggen dat Israël de geste alleen maar doet omdat het internationaal scherpe kritiek kreeg op het niet leveren van vaccins aan de Palestijnen, terwijl dat zijn verantwoordelijkheid is als bezettingsmacht.

Israël wil zijn imago oppoetsen met deze aalmoes van een "bijna verwaarloosbare" hoeveelheid dosissen, zeiden de critici. Ze riepen de PA op te wachten op de komst van de Russische vaccins, wellicht volgende week.

Italië versoepelt vanaf morgen coronamaatregelen

Italië gaat vanaf morgen de coronavirusbeperkingen in zestien regio's versoepelen. Dat meldt het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid. Lazio, met de hoofdstad Rome, en Lombardije, met het financiële centrum Milaan, behoren tot de regio's die van oranje naar geel zijn gedaald in het drieledige risicoclassificatiesysteem van Italië.

In deze gebieden is bediening aan tafel weer toegestaan in bars, cafés en restaurants overdag. Na 18 uur moeten de etablissementen overschakelen op afhaalbestellingen. Daarnaast mogen musea van maandag tot en met vrijdag weer opengaan voor bezoekers. De avondklok van 22 tot 5 uur en het reisverbod tussen regio's blijven van toepassing.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Zuid-Korea biedt 60.000 mondmaskers aan Defensie voor oorlogsveteranen

De ambassadeur van Zuid-Korea in België, Soongu Yoon, heeft zondag 60.000 mondmaskers geschonken aan Defensie. De maskers zijn vooral bedoeld voor veteranen van de Koreaanse oorlog. Het is nu 70 jaar geleden dat een Belgisch bataljon van 700 Belgische en Luxemburgse vrijwilligers op Koreaans grondgebied aankwamen.

Het is al de tweede gift van het land aan Defensie. In mei gaf Zuid-Korea nog eens 20.000 maskers, kort na het begin van de coronapandemie.

Meest gelezen