radio 2

Maas bereikt hoogste stand in 9 jaar,  maar ingrepen van afgelopen jaren werken

De Maas staat erg hoog: 44,60 meter TAW is vandaag gemeten in Lanaken. TAW staat voor "Tweede Algemene Waterpassing", en die term wordt gebruikt voor hoogtemeting in België. Maar die hoge waterstand veroorzaakt geen echte problemen in het Maasland: alleen een aantal fiets-en wandelpaden en natuurgebieden zijn overstroomd. De veerpont tussen Meeswijk en Berg vaart ook niet. 

Het hoogste punt dat de Maas dit weekend bereikte in Smeermaas, is 44,60 meter TAW. Op verschillende plaatsen is de Maas nu buiten haar zomerbedding getreden, maar de rivier heeft nog heel wat plek in de uiterwaarden.

Om even te vergelijken, de hoogste waterstand ooit werd gemeten bij de overstromingen in 1993. Die bedroeg toen 47,32 meter, ruim 2,5 meter hoger dan nu dus. Er stroomt nu 1.700 kubieke meter door de Maas, toen was dat iets meer dan 3.000. En de Maasdijken zijn nu ook bestand tegen die 3.000 kubieke meter. 

Om overstromingen zoals die van 1993 en 1995 tegen te gaan, zijn er heel wat werken uitgevoerd in en rond de Maas. Dijken werden versterkt en de Maas werd op verschillende plekken breder en dieper gemaakt. De laatste verbredingen waren in de regio Meeswijk - de Boyen, en die zijn vorig jaar afgerond. Maar ook in Herbricht, in Lanaken, bijvoorbeeld zijn grootscheepse werken uitgevoerd. Herbricht was het gehucht dat altijd als eerste overstroomde. En al die ingrepen blijken te werken, want er is nu geen overstromingsgevaar voor woningen.

Hoge waterstand heeft wel gevolgen voor natuur en recreatie

Doordat de Maas nu zo breed is, is de veerpont tussen Meeswijk en Berg uit de vaart genomen. Kuddes gallowayrunderen en konikpaarden zijn ook naar hoger geleden gebieden gebracht. Daarnaast zijn een aantal  wandel- of fietspaden afgesloten omdat ze geheel of gedeeltelijk onder water staan. 

(Lees voort onder de foto.)

radio 2

Ook komende dagen geen recordhoogte verwacht

Het peil van de Maas is momenteel weer aan het zakken, en er worden ondanks de voorspelde regen ook geen hogere waterstanden meer verwacht.

De Demer heeft op sommige plekken wél het waakpeil bereikt, onder meer in Halen. Maar in die buurt zijn wachtbekkens, onder meer aan het Schulensmeer, om het extra water op te vangen. 

Meest gelezen