Oproepen tot protest niet opgevolgd: rustig gebleven in Maasmechelen en Genk

Er zijn afgelopen weekend geen rellen geweest in Maasmechelen en Genk. De oproepen op sociale media tot opstand en gewelddadig protest zijn niet opgevolgd.  De politie Carma heeft dit weekend nog drie jongeren opgepakt vanwege hun oproepen tot protest.  Er hadden in Genk ook een groep supporters van de harde kern van KRC verzameld in het centrum. Zij hadden laten weten dat ze hun stad zouden beschermen.

Politie Carma heeft intussen vijf jongeren opgepakt voor oproepen tot geweld. Van twee uit As was dat eerder bekend. Maar er zijn er nog één uit As en twee uit Genk bij gekomen. Vier van hen zijn al voorgeleid bij de jeugdrechter, de vijfde moet zich ter beschikking houden. 

De politie stond zaterdag paraat in Genk.  Maar gewelddadig protest tegen de coronamaatregelen is er niet geweest. De enige groep die buiten is gekomen, was een 80tal harde kern KRC Genk supporters. Zij wilden, naar het voorbeeld van de Maastricht supporters, duidelijk maken dat ze hun stad zouden beschermen. Maar zover is het dus niet gekomen.

De politie heeft de groep supporters opgewacht aan de kerk, en heeft hen toegesproken. Een samenscholing van 80 is namelijk ook tegen de coronamaatregelen.   Burgemeester Wim Dries: "De politie heeft de inschatting gemaakt dat het veiliger en beter was hen te begeleiden naar hun wagens, want ze waren niet gekomen om onrust te zaaien." Dat is in alle rust verlopen. 

radio 2

Handelaars Maasmechelen willen klacht indienen

Vrijdagavond was de politie massaal aanwezig in Maasmechelen. Er stonden heel wat combi's van lokale en federale politie opgesteld in de buurt van het handelscentrum van Eisden. Ook zaterdag patrouilleerde de politie nog in Eisden, en stond ze nog paraat, wel in minder grote getale. Maar het is dus rustig gebleven. 

Eén handelaar op de Pauwengraaf in Eisden had zijn etalage uit voorzorg dichtgetimmerd, maar de meesten hadden hun uitstalraam zo veel mogelijk leeg gehaald.  De winkels zijn wel open gebleven zaterdagmiddag, maar er waren minder bezoekers dan normaal. 

En daarom willen de handelaars een klacht indienen tegen onbekenden. Ze gaan uitrekenen wat ze op een vergelijkbaar weekend tijdens de januari-solden aan omzet binnenkrijgen. In een gezamenlijke klacht zal dan het verschil worden teruggevorderd bij hen die via sociale media de oproep hebben gedaan om tot opstand over te gaan.  

 

Meest gelezen