Butch Bowers (links op de foto, archieffoto).
MCT

Oud-president Donald Trump stuurt vijf advocaten de laan uit, één week voor afzettingsproces in Senaat begint

Eén week voor in de Amerikaanse Senaat zijn afzettingsproces van start gaat, verliest oud-president Donald Trump zijn belangrijkste advocaten. Er zou onenigheid zijn over de juridische strategie om Trump te verdedigen. De afzettingsprocedure tegen Trump werd in het Amerikaanse Congres in gang gezet na de bestorming van het Capitool door Trumpaanhangers, begin januari. 

De voormalige president Donald Trump heeft plots afscheid moeten nemen van vijf advocaten die zijn verdediging moesten voorbereiden in het impeachmentproces dat volgende week begint in de Amerikaanse Senaat. Dat is zowat zijn hele verdedigingsteam. 

De beslissing zou genomen zijn in onderling overleg. Blijkbaar is er onenigheid over de juridische strategie om de oud-president vrij te pleiten van de aanklacht dat hij op 6 januari zijn aanhangers heeft aangezet om het Capitool te bestormen.

Wat betekent impeachment precies? Deze video legt het je in 1 minuut uit (lees eronder voort):

Het gaat onder meer om het hoofd van het advocatenteam Butch Bowers, die pas vorige week werd aangeworven om Trump te verdedigen.  Ook vier andere topadvocaten vertrekken. Een officiële verklaring is er niet, maar het is een publiek geheim dat oud-president Trump zijn verdediging in een bepaalde richting wil duwen die niet iedereen bevalt.

"Gestolen verkiezingen"

Zo blijft Trump ervan overtuigd dat zijn advocaten zich moeten concentreren op het oneerlijke verloop van de verkiezingen. Het argument dat de verkiezingen van hem zijn "gestolen" is voor hem doorslaggevend voor zijn verdediging. Zijn advocaten daarentegen willen pleiten dat het afzettingsproces niet grondwettelijk is, nu Trump niet meer aan de macht is.

Dat is ook de overtuiging van een meerderheid van de Republikeinse senatoren. Na een voorzet van senator Rand Paul bestempelden ze afgelopen week het impeachmentproces als ongrondwettelijk. Maar dat bezwaarschrift werd door de Democraten, gesteund door vijf Republikleinse senatoren, van tafel geveegd.  

Nieuwe campagne in 2024

Trump had al moeite om advocaten te vinden die hem willen verdedigen. Hij is immers de eerste president in de geschiedenis die tweemaal een impeachment op zijn naam heeft staan. In de week van 8 februari zal hij terechtstaan ​​op de beschuldiging dat hij zijn aanhangers heeft aangezet om het Congres te bestormen in een poging de vreedzame machtsoverdracht te stoppen.

Maar de kans dat Trump effectief veroordeeld wordt is heel klein, nu blijkt dat de meeste Republikeinse senatoren toch niet van plan zijn om voor de afzetting van hun partijgenoot te stemmen. Dat beseft ook de oud-president zelf natuurlijk. Mogelijk is dat de verklaring waarom hij niet alles op alles zet voor zijn verdediging. 

Indien Trump niet veroordeeld wordt kan hij ook niet verhinderd worden om deel te nemen aan de presidentsverkiezingen van 2024. Hij liet eerder al verstaan dat hij zijn 74 miljoen kiezers niet zomaar in de steek wil laten. "We zijn nog maar net begonnen", zei hij bij zijn afscheid. Een nieuwe verkiezingscampagne lijkt dus niet uitgesloten.

Meest gelezen