Videospeler inladen...

Aanhangers van Navalny betogen voor tweede weekend op rij in heel Rusland: ruim 5.000 betogers opgepakt

In heel Rusland zijn voor het tweede weekend op rij aanhangers van oppositiepoliticus Aleksej Navalny op straat gekomen. Ze zijn verontwaardigd over zijn aanhouding en de video die Navalny en zijn team verspreidden over een luxueus paleis aan de Zwarte Zee, dat van president Poetin zou zijn. De Russische autoriteiten deden er alles aan om nieuwe protesten te verhinderen. Het centrum van Moskou en Sint-Petersburg werd volledig afgesloten. Ruim 5.000 betogers zijn opgepakt.

In Moskou wilden de demonstranten verzamelen voor het hoofdkwartier van de FSB, de Russische binnenlandse veiligheidsdienst, die zij beschuldigen van de vergiftiging van Aleksej Navalny afgelopen zomer. Maar de politie sloot het hele centrum van Moskou af: enkel inwoners die kunnen bewijzen dat ze er werken of wonen, worden doorgelaten. Acht metrostations waren dicht en er was een enorme politiemacht op de been.

Het team van Aleksej Navalny, dat opriep tot de protesten, besliste daarom op het laatste moment om elders te verzamelen. Ook de politiewagens verplaatsten zich in de richting van Krasnyje Vorota, de nieuwe verzamelplaats. Nog voor de demonstratie - om 10 uur Belgische tijd - goed en wel kon beginnen, begon de politie al met aanhoudingen.

(Lees voort onder de foto's.)

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Op verschillende plaatsen in de stad verzamelden groepen van enkele honderden demonstranten. De ene na de andere verdween in een arrestantenbusje. Meer en meer metrostations werden gesloten. Een tijd lang konden enkele duizenden betogers verzamelen op het Komsomolskajaplein, waar drie stations gelegen zijn. Maar de politie veegde het plein helemaal schoon.

Een grote groep demonstranten zakte daarna af naar Matrosskaja Tisjina, de gevangenis waar Navalny vastzit, maar alle omliggende straten werden door de politie afgezet. In de buurt van de gevangenis werd ook Navalny's vrouw Joelia aangehouden en meegenomen door de politie. Ook vorig weekend werd Joelia Navalnaja al opgepakt bij de protestactie.

Ook in Sint-Petersburg, de tweede stad van Rusland, werd het centrum volledig afgesloten en waren soldaten van de Nationale Garde massaal aanwezig. Het Paleizenplein en de grote boulevard Prospekt Mira waren enkel toegankelijk met een bewijs van werk- of woonplaats.

Tegen de coronaregels

Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken had op voorhand gewaarschuwd dat de betoging verboden is en demonstranten de coronaregels overtreden. De voorbije dagen werden verschillende medewerkers van Navalny opgepakt en veroordeeld tot bijna twee maanden huisarrest, omdat ze - door te demonstreren - de coronamaatregelen niet hadden gerespecteerd.

Zelfs op scholen en universiteiten werden de studenten en leerlingen aangemaand om thuis te blijven. Sociale mediabedrijven als TikTok, Instagram en YouTube kregen boetes van de Russische mediawaakhond, omdat ze video's waarin jongeren opriepen om deel te nemen aan een niet toegelaten betoging, niet tijdig offline hadden gehaald.

(Lees voort onder de foto's)

AFP or licensors
Een straat in Sint-Petersburg wordt geblokkeerd door de oproerpolitie en een voertuig van de stadsdiensten.
AFP or licensors

Er zijn hier en daar ook berichten van geweld tegen de betogers. De politie in Sint-Petersburg heeft stroomstootwapens en zeker één demonstrant kreeg verschillende keren een stroomstoot. Er zijn ook berichten van het gebruik van niet-dodelijke wapens en traangas.

Siberië en Verre Oosten

Ondanks de pogingen van de autoriteiten om demonstranten te ontmoedigen, daagden er in Novosibirsk, in Siberië volgens lokale media meer betogers op dan vorig weekend. Zo'n 5.000 mensen kwamen er op straat. 

In Vladivostok, in het Verre Oosten, vluchtte een groep demonstranten het ijs op van de Amoer-baai om de oproerpolitie te ontwijken.

Het totaal aantal arrestaties in heel Rusland liep snel op, tot iets meer dan 5.000 in de loop van de avond.

Steun voor Navalny

Ook vorig weekend werd er al betoogd voor de vrijlating van Aleksej Navalny. Demonstranten zijn verontwaardigd dat de bekendste tegenstander van president Poetin meteen werd opgepakt, toen hij twee weken geleden vrijwillig terugkeerde naar Rusland uit Berlijn. Daar had hij maandenlang hersteld van een bijna dodelijke vergiftiging afgelopen zomer in Siberië.

Navalny zelf beschuldigt president Poetin ervan dat hij de opdracht gaf hem te vermoorden. Onderzoeksjournalisten van Bellingcat, The Insider en Der Spiegel vonden sterke aanwijzingen dat geheim agenten van de FSB Navalny vergiftigden met het uiterst gevaarlijke zenuwgif novitsjok. 

Vorig weekend kwamen er in Moskou zo'n 40.000 mensen op straat. Ook in tientallen andere steden in Rusland betoogden mensen voor Navalny en tegen president Poetin.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen