De skyline van Perth (archieffoto).
© Zoonar.com/Laszlo Konya - creative.belgaimage.be

Twee miljoen inwoners van Perth in Australië vijf dagen in lockdown wegens één vastgestelde coronabesmetting

De Australische stad Perth gaat vijf dagen in lockdown, nadat een bewakingsagent er besmet is geraakt met corona. Het is de eerste lokale besmetting in tien maanden. Om een uitbraak te voorkomen, moeten de twee miljoen inwoners van Perth nu vijf dagen thuis blijven, alleen noodzakelijke verplaatsingen zijn toegestaan. Scholen, bars en restaurants moeten dicht.

Tien maanden lang kon het leven in de deelstaat West-Australië zo goed als normaal zijn gang gaan. Maar nu moeten de twee miljoen inwoners van de hoofdstad Perth en ook de mensen uit de regio’s rondom de stad opnieuw binnen blijven.

Alleen voor noodzakelijke verplaatsingen mogen ze de volgende dagen naar buiten, als dat moet voor het werk bijvoorbeeld, of om naar de dokter te gaan of eten te kopen, of voor lichaamsbeweging. De scholen moeten dicht, bars en restaurants ook, en de bioscopen en sportzalen.

“Het zal voor de inwoners een hele schok zijn”, zei de regionale premier McGowan. “Maar het moet. Onze manier om een uitbraak te voorkomen, is meteen de grote middelen inzetten”, zei hij. “We zien in andere landen wat er gebeurt als je dat niet doet.”

Toiletpapier

“De lockdown ging vrijwel meteen na de aankondiging ook effectief in”, vertelt correspondente Eveline Masco, die in Perth woont. “Wij waren net een weekendje gaan kamperen, kwamen thuis en hoorden dat we in lockdown moesten.”

“Mensen liepen holderdebolder naar de supermarkt, het toiletpapier was in geen tijd op”, lacht ze. “Ikzelf kon nog net op het werk mijn computer ophalen, en nu bekijken we hoe we het de komende dagen gaan organiseren, met twee kleine kinderen.”

De lockdown ging bijna direct in. Mensen liepen holderdebolder naar de supermarkt, het toiletpapier was in geen tijd op. Ik kon nog net mijn computer ophalen op het werk, en nu bekijken we hoe we het de volgende dagen gaan organiseren.

Deze eerste plaatselijk opgelopen besmetting in tien maanden is gevonden bij een bewakingsagent. De man werkt in een hotel dat gebruikt wordt om reizigers in quarantaine te plaatsen als ze het land binnenkomen.

Op de verdieping waar de man werkte, zat iemand die besmet was met de Britse variant van het coronavirus. Er wordt dus gevreesd dat ook de bewakingsagent met die variant is besmet. De man en zijn familie zijn in isolatie geplaatst.

Australië heeft corona tot nu toe met succes onder controle weten te houden. Sinds het begin van de pandemie zijn er maar 29.000 besmettingen vastgesteld, en zijn er 909 doden geteld, op een bevolking van 25 miljoen.

Bij elke vaststelling van een besmetting wordt meteen hard ingegrepen. Inwoners mogen ook niet reizen, behalve naar Nieuw-Zeeland. Australiërs die toch terugkeren uit het buitenland, moeten op eigen kosten veertien dagen in quarantaine in een door de overheid aangeduid hotel. In heel het land was er de laatste twee weken geen enkele besmetting vastgesteld, behalve bij zulke reizigers.

Eerder deze maand is ook in de stad Brisbane, in de deelstaat Queensland, in het oosten van het land, één besmetting opgedoken. De hele stad moest toen ook drie dagen in lockdown.

Meest gelezen