Meisje van 4 ontdekt 220 miljoen jaar oude pootafdruk van dinosaurus tijdens strandwandeling in Wales

Een vierjarig meisje heeft tijdens een wandeling op het strand in Wales een pootafdruk van een dinosaurus ontdekt. De 220 miljoen jaar oude vondst zou kunnen helpen om te begrijpen hoe dinosaurussen bewogen, en hoe de evolutie is gebeurd in een vroege fase, zegt het National Museum in Cardiff.

Lily Wilder ontdekte de afdruk tijdens een wandeling met haar ouders op een strand in Bendricks Bay, bij de stad Barry (Zuid-Wales). Toen haar ouders contact opnamen met experts, bevestigden die de vondst. De voetafdruk is intussen weggenomen en zal in de toekomst ("als de coronamaatregelen opgeheven kunnen worden") in het National Museum te zien zijn. 

Het is toeval dat Lily de afdruk ontdekte, maar toch ook weer niet: ze is gefascineerd door dino's en gaat vaak op zoek naar afdrukken tijdens hun strandwandelingen. De Bendricks is een gebied dat paleontologisch heel belangrijk is, sommigen noemen het "de beste plek in Groot-Brittannië om voetafdrukken van dinosauriërs te ontdekken." 

(lees door onder de Facebook-post van de moeder van Lily, Sally Wilder)

Een vleeseter die op twee poten liep

Welke dinosaurus de ongeveer tien centimeter lange afdruk achterliet, is mogelijk niet meer te achterhalen. Wetenschappers gaan er vanuit dat het een relatief klein en slank dier was, ongeveer 75 centimeter groot en 2,5 meter lang. Het liep op twee benen en ging jagen op kleine dieren en insecten, zo nemen ze aan. 

"De dinosaurus moet heel erg geleken hebben op een Dracoraptor die werd gevonden in Penarth zes jaar geleden, maar dat dier leefde wel 20 miljoen jaar later," zegt Cindy Howells, een paleontologe verbonden aan het National Museum. "Maar het kan ook om een nieuwe soort gaan." 

Het zou ook om een nieuwe soort kunnen gaan

Cindy Howells, paleontologe aan het National Museum Wales

In de Verenigde Staten is een vergelijkbare pootafdruk gevonden, die werd gelinkt aan een Coelophysis, schrijft de BBC. De Coelophysis leefde in het Late Trias, tussen 225 en 190 miljoen jaar geleden. Het was een kleine vleeseter. 

Dinosauriërs doken voor het eerst op zowat 230 miljoen jaar geleden, en deze afdruk kan ons dus meer leren over hun vroege evolutie na 'amper' 10 miljoen jaar - de dinosauriërs stierven pas 66 miljoen jaar geleden uit, op het einde van het Krijt. (lees door onder de foto)

Dit is een van de best bewaarde voetafdrukken die ik ooit heb gezien

Cindy Howells, paleontologe aan het National Museum Wales

Bijzonder goed bewaard, met veel details

De pootafdruk is een van de "best bewaarde exemplaren" van heel het Verenigd Koninkrijk, zegt Cindy Howells. "Het is voor mij een van de best bewaarde die ik ooit heb gezien. Ik sprak ook met andere experts, en zij zeiden hetzelfde." 

Deze spectaculair goed bewaarde afdruk kan wetenschappers helpen om meer te weten te komen over de eigenlijke structuur van de voetzool, omdat de afdruk heel duidelijk is en veel details vertoont van gewrichten, pezen en spieren. Dat was niet het geval bij vorige vondsten. 

Meest gelezen