AFP or licensors

Frankrijk verduidelijkt nieuwe regels: grensbewoners mogen land binnen zonder negatieve coronatest

De Franse regering heeft vanavond verduidelijkingen toegevoegd aan de nieuwe regel die bepaalt dat je een negatieve coronatest moet voorleggen om het land binnen te mogen. Wie dicht bij de grens woont, mag het land binnen zonder test, in een cirkel van 30 kilometer rond zijn woonplaats.

Ook mensen die over de grens werken en transporteurs zijn vrijgesteld van de verplichting.

De Franse regering kondigde vrijdag nieuwe maatregelen aan tegen het coronavirus. Mensen uit de Europese Unie die naar Frankrijk gaan, moeten vanaf vandaag een negatieve PCR-test voorleggen die minder dan 72 uur oud is. De Franse premier Jean Castex kondigde toen aan dat enkel grensarbeiders vrijgesteld zijn. 

Dat leidde tot ongerustheid bij grensbewoners in ons land. Nu blijkt dus dat ze de grens nog mogen oversteken zonder test, maar binnen een beperkt gebied (niet verder dan 30 kilometer van de eigen woonplaats) en voor een beperkte tijd (minder dan 24 uur).

Als een Belgische grensbewoner naar Frankrijk wil voor aankopen of een andere reden, moet hij of zij wel de Belgische verklaring op eer bij zich hebben. Niet-essentiële reizen naar het buitenland zijn immers verboden in ons land. 

In Frankrijk geldt ook een avondklok van 18 uur tot 6 uur. Enkel essentiële verplaatsingen zijn dan toegelaten, waarbij ook een Frans attest is vereist.

*CORRECTIE - In een eerdere versie van dit artikel stond dat wie op minder dan 30 kilometer van de grens woont geen test moet voorleggen. Het gaat dus om een cirkel van 30 kilometer rond de woonplaats.

Meest gelezen