Radio 2

1000ste knieprothese door robotchirurgie in AZ Delta: “Vanmiddag mag ik al op mijn twee benen lopen”

In het AZ Delta in Roeselare werd vanmorgen de 1000e knierobotprothese geplaatst. Met de knierobot wordt secuurder geopereerd waardoor de revalidatie sneller verloopt dan na een traditionele operatie. “Vanmiddag mag ik al op mijn twee benen lopen”, vertelt de 58-jarige Marquita. Zij is de 1000e patiënte is die met de knierobot een prothese kreeg.

In AZ Delta gebruiken ze de knierobot ondertussen 2,5 jaar. “Vandaag hebben we vijf operaties gepland. Dat is ongeveer evenveel als vroeger. Maar onze resultaten met de robotchirurgie zijn wel een stuk beter”, zegt dokter Alexander Ryckaert. 

De robot lijkt wat op een industriële schrobmachine. “Gelukkig is onze robot heel wat gesofisticeerder dan dat”, zegt dokter Thomas Luyckx. “De robotarm stuurt ons bij, zodat we de operatie een stuk nauwkeuriger en veiliger kunnen uitvoeren. Op die manier beschadigen we minder ligamenten of spieren. En dat is goed voor de revalidatie.”

Op maat van de patiënt

Volgens AZ Delta voelen de patiënten zich er ook goed bij dat ze onder het mes gaan van een robot. “Het is belangrijk om uit te leggen wat de robot doet en duidelijk te maken dat het nog altijd de chirurg is die beslist”, vertelt dokter Philip Winnock de Grave. “We leggen de patiënt uit dat we met robotchirurgie een operatie uitvoeren die meer op maat is van de patiënt. Dan zijn ze eigenlijk wel gerustgesteld.”

“Ik ben blij dat het gaat gebeuren”, zegt de 58-jarige Marquita, die als 1000e patiënte een prothese krijgt met de knierobot van AZ Delta. “Normaal gezien sta ik vanmiddag al weer op mijn benen en mag ik opnieuw beginnen te stappen. Eindelijk, na 40 jaar sukkelen met mijn knie.”

Meest gelezen